Седмицата започна със сигнал за тревога от СТО и завърши с търговска битка

Перспективата за налагане на европейски мита върху китайски електромобили на стойност 7,2 млрд. долара скоро може да прерасне в търговска война между Брюксел и Пекин

17:00 | 17 септември 2023
Автор: Брайс Башук
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предупреждението от Световната търговска организация в Женева в началото на седмицата беше недвусмислено: една глобална икономика, разделена на съперничещи си търговски фракции, ще намали реалните доходи с 5 % - може би двойно повече в бедните страни.

На следващия ден Европейският съюз започна това, за което се притесняват някои от най-популярните индустрии на 27-те държави от блока - от Airbus SE до производители на козметика и вино - че може да ги постави в наказателния сектор на търговска война с Китай.

След като в сряда Европейската комисия обяви, че започва ново разследване срещу субсидирането на китайските електрически превозни средства, което може да доведе до мита върху вноса на произведени в Китай електрически превозни средства, европейските предприятия се опитват да оценят риска си от потенциална тарифна война между две от най-големите икономики в света.

Това е така, защото правителството на президента Си Дзинпин показа решимост да отговори на наказателните търговски мерки - като при митата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - със собствени реципрочни ограничения. Най-мощният инструмент, който Пекин може да използва, е ограничаването на достъпа до огромния му вътрешен пазар.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, говорейки пред телевизия Bloomberg в петък, даде сигнал, че може би е настъпила нова ера, в която "ЕС започва да мисли за собствения си интерес".

"Мощен сигнал"
С разследването на китайските субсидии Брюксел "искаше да изпрати мощен сигнал", заяви в интервю за Bloomberg News бившият комисар на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. Според Малмстрьом при наводненията от китайски внос - за разлика от САЩ, където са въведени 27,5% мита - "има страх от конкуренция".

Опасенията може би са оправдани. Автомобилният сектор осигурява пряко или непряко близо 14 милиона работни места - или 6,1 % от работната сила в ЕС.

Потенциалното въздействие върху износителите също е огромно. Миналата година ЕС е доставил стоки за Китай на стойност 240 млрд. долара, което го прави третия по големина европейски пазар в чужбина след САЩ и Обединеното кралство, според данни, събрани от Trade Data Monitor, базирана в Женева платформа, която събира официални данни.

Отговорът на Китай "може да бъде официално отмъщение или просто да затрудни живота на европейските фирми със значително присъствие в Китай", каза експертът по търговия Сам Лоу, партньор в консултантската компания Flint Global в Лондон.


Бизнесът в ЕС се страхува от ответни мерки от страна на Китай. Някои от водещите европейски индустрии могат да пострадат при търговска война между ЕС и Китай
 
Междувременно ЕС омаловажи възможността за остър китайски отговор на разследването на блока за субсидиите за електромобили. 

"Няма конкретна причина за ответни мерки", заяви Паоло Джентилони, ръководител на икономиката на ЕС, пред репортери в петък. "Но ответни мерки винаги са възможни при подобни случаи."

Проверката, която е от стратегическо значение за Европа, ще бъде обсъдена с китайски официални лица по време на посещение на високо равнище в Китай следващата седмица, заяви в събота заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Напрежението между Европа и Китай се трупа от години след развалянето на двустранното инвестиционно споразумение на Европа с Китай поради твърденията на ЕС за принудителен труд в Синдзян. 

Сега перспективата за налагане на европейски мита върху китайски електромобили на стойност 7,2 млрд. долара скоро може да прерасне в търговска война между Брюксел и Пекин. Ако разследването на ЕС доведе до нови мита върху китайските електромобили, това ще има далеч по-голямо въздействие от всички предишни антисубсидийни действия на блока върху китайския внос.

"Трябва да гарантираме, че търговията се основава на справедливи правила", заяви френският министър Льо Мер в ефира на BTV. "Ние не сме тук, за да предизвикаме някаква търговска война, а само за да гарантираме, че всички партньори прилагат справедливи правила."

Китай се опълчи на ЕС, заявявайки, че този ход ще навреди на отношенията, а Пекин има няколко начина да отвърне на удара.

За да сме напълно точни, разследването е само началото на процес, който може да отнеме година или повече, така че е твърде рано да се каже дали то ще доведе до нови мита или до потенциални контрамерки от страна на Пекин.

"Ключовият момент е въпросът за справедливостта, с която даден продукт се продава на европейския пазар", каза Хидо Хубен, заместник-ръководител на мисията на ЕС в СТО. "Ако при разследването се установи, че е имало предоставяне на субсидии, тогава съгласно правилата на СТО можете в известен смисъл да изравните размера на субсидията."