Има правилни и грешни начини да се бориш за демокрация

Хиляди поляци излязоха на протест срещу приетия наскоро закон за руско влияние, защото се счита, че може да забрани на опозиционни политици да заемат публични длъжности

20:32 | 7 юни 2023
Автор: Андреас Клут
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поляците го нарекоха Lex Tusk - "Законът на Туск". Това прозвище подходящо описва законодателството, което Полша прие миналата седмица. С него се създава комисия, която да разследва "руското влияние" в полската политика, и на комисията се дават почти безконтролни правомощия да забранява на публични фигури да се кандидатират за постове. 

Всъщност популистката и твърдо дясна управляваща партия на Полша, наречена "Право и справедливост", написа закона, за да не допусне един конкретен човек да участва в изборите тази есен: Доналд Туск. Бивш председател на Европейския съвет, сега той оглавява основната опозиционна партия, наречена "Гражданска платформа". 

По време на предишните си мандати като министър-председател на Полша - в онзи относително спокоен период преди руският президент Владимир Путин да анексира Крим през 2014 г. - Туск наистина положи истински усилия да възстанови отношенията с историческите врагове на Полша - Германия и Русия. Но да се намеква, както прави "Право и справедливост", че Туск е таен агент на Кремъл, е абсурдно. И всички - от принципните поляци до Европейския съюз и Държавния департамент на САЩ - са го казали. 

Въпросът - както винаги, когато авторитарни подражатели нарушават демократичните правила или етикет - е какво да се прави с тази нечестна игра. Твърде често отговорът е: няма особено какво. В Унгария имаше незначителна съпротива през 13-те години, през които министър-председателят Виктор Орбан постепенно, но задълбочено превърна тази страна в псевдоавтокрация. Демократите също не направиха почти нищо, за да спрат Реджеп Тайип Ердоган, който този уикенд започна третия си мандат като президент, да превърне Турция в неоосманистки султанат.

Още по-вдъхновяваща за любителите на свободата е гражданската смелост на израелците. През по-голямата част от тази година министър-председателят Бенямин Нетаняху се опитваше да подчини съдебната система на страната. По този начин той се насочва към Орбан, Ердоган и дори към Полша - тази седмица върховният съд на Европейския съюз постанови, че съдебните ѝ реформи са незаконни. Но израелците се надигнаха с масови протести и гладни стачки. Тази война не е приключила, но досега тя не е била в полза на Нетаняху.

Този уикенд поляците подражаваха на израелския бунт. Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава и други градове, за да се обединят зад Туск и опозицията - и срещу "Право и справедливост" и нейния капризен лидер и вечен ненавистник на Туск, Ярослав Качински. 

Такива позитивни, прозрачни и напълно чисти методи на протест са правилният и демократичен път. Неправилният подход е всяка от страните на поляризираните места да нарушава правилата, за да предотврати още по-тежки нарушения от страна на другата страна.

Миналата седмица например Европейският парламент заяви, че Унгария е подкопала демократичните норми дотолкова, че не може да ѝ се повери ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2024 г., както е предвидено. В момента текат дискусии за отнемане на тази роля от правителството на Орбан, въпреки че нищо в договорите на ЕС не позволява тази стъпка.

Поляризираните демокрации са склонни към такива низходящи спирали, когато всички страни участват в нарушаването на правилата. Това е изводът от ново изследване на екип около Алиа Брейли от Калифорнийския университет в Бъркли. Тя и нейните съавтори провеждат различни изследвания с републиканци и демократи в САЩ. Установили са, че и двете страни са склонни да подкопават демократичните норми - например да забраняват митинги на опонентите си или да подкрепят закони, които затрудняват избирането им - дотолкова, доколкото подозират, че противниците им планират подобни стъпки. Едва когато се сблъскат с доказателства, че опонентите им всъщност не планират подобни нарушения, и двете страни отново започват да спазват демократичния етикет.

Популистите и авторитаристите умишлено и цинично ще се възползват от тази психология. Недобросъвестни лидери ще подлудяват поддръжниците си с фалшиви обвинения, че другата страна мами, като начин да подбудят тълпите да спрат кражбите, да уволнят капиталите и какво ли още не. Работата на истинските демократи, напротив, е да се придържат към принципите, като никога не подкопават нормите и вместо това се противопоставят решително и законно, когато опонентите им играят нечестно.

Тогава изборът на избирателите става ясен, както стана в Полша през уикенда. Качински и неговите приближени от "Право и справедливост" отново направиха всичко възможно, за да задушат демонстрациите, като наредиха на контролираните от държавата радио и телевизия да ги нарекат "Марш на омразата", разпространиха грозни мемета за Аушвиц в социалните мрежи и др.

Необезпокоявани, огромен брой поляци пренебрегнаха тези небивалици и излязоха на улицата. Символиката им беше перфектна. На 4 юни през 1989 г. поляците гласуваха на първите си частично свободни избори в рамките на подкрепяния от Кремъл комунистически режим. Този напредък беше извоюван в продължение на години на смели протести и стачки от Лех Валенса и неговия профсъюз "Солидарност".

Тази неделя Валенса, който получи Нобелова награда за мир за своята храброст и по-късно стана първият свободно избран президент на Полша след края на Студената война, премина през ентусиазираните тълпи заедно с Туск. И както през 80-те години на миналия век, поляците отново излязоха масово, за да настояват за свобода. Това е окуражаващо начало на изборите, които се очертават да бъдат трудни за преодоляване по-късно тази година.