Банковата криза подхранва рали при златото

Цените на благородния метал се повишават до над две хиляди долара за тройунция за пръв път от една година насам

09:55 | 1 април 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg
Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Сътресенията в банковия сектор и притесненията за икономиката насърчиха цените на златото до 2000 долара за тройунция за първи път от година насам, съобщава The Wall Street Journal.

Най-активно търгуваният фючърсен договор за злато поскъпва със 7,4% до 1973,50 долара този месец, достигайки връх за деня от 2014,90 долара миналата седмица и в крак с най-голямото месечно процентно увеличение от май 2021 г. Цените на златото не са надвишавали 2000 долара от миналата пролет, когато Русия нахлу в Украйна.

Последните печалби бяха подхранвани от нервни инвеститори, които се насочиха убежището, след като колапсът на Silicon Valley Bank и Signature Bank предизвика опасения, че банкова криза може да тласне икономиката към рецесия.

В същото време интересът на инвеститорите към по-безопасни инвестиции намали доходността по държавния дълг, увеличавайки относителната привлекателност на златото, което не предлага редовни изплащания като облигациите. Спадът в доходността също леко отслаби долара, правейки златото, което се оценява в долари, по-евтино за чуждестранните инвеститори.

Някои анализатори и инвеститори очакват банковият смут да доведе до затягане на икономическите условия и пауза в агресивната кампания на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, което може да увеличи допълнително цената на златото. Фед повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт миналата седмица, като същевременно сигнализира, че стресът върху банковата система може да прекрати повишаването на лихвените проценти по-рано, отколкото очакваха наскоро инвеститорите и централните банкери.

Акциите на производителите на злато са едни от най-добре представилите се този месец. Цените на акциите на Newmont се покачват с приблизително 12%, листнатите в Канада акции на Barrick Gold добавиха около 15%, а Kinross Gold напредна с около 24%. Това се сравнява с по-малко от 0,1% печалба за S&P 500.

Инвеститорите са вложили около 1,26 милиарда долара във взаимни и борсово търгувани фондове в злато през седмицата, приключваща на 22 март, най-големият седмичен нетен приток от април 2022 г., показват данните на EPFR. Тод Джоунс, главен инвестиционен директор в Gratus Capital в Атланта, Джорджия, каза, че планира да купи дялове от златни фондове за първи път след европейската дългова криза през 2009 г.

„По време на периоди на загуба на доверие във финансовата система или големи периоди на усвояване златото обикновено е най-доброто“, заяви Джоунс.

Банковият смут изпрати цените на златото над 2000 долара за тройунция за първи път, откакто Русия нахлу в Украйна, когато притесненията относно войната, предизвикала загуби в други инвестиции, задвижиха ралито на благородния метал. Но агресивните ходове на Фед и нарастващата доходност на облигациите, коригирана с инфлацията, натежаха на цените през следващите няколко месеца. Златото завърши годината почти на нивото си от началото ѝ.

Цените се повишиха отново тази година, повдигнати първо от надеждите, че забавянето на растежа и охлаждането на инфлацията ще предизвикат понижаване на темпа на увеличение на лихвите от Фед, а след това от опасенията относно банковите проблеми.

Тези притеснения предизвикаха някои големи колебания в цените. Индексът на волатилността на цените на златото на CME Group наскоро достигна най-високото си ниво от миналата пролет.

Картината на пазарите и икономиката остава мътна. Скорошните печалби на акциите събудиха надежди, че банковите сътресения отшумяват. Цената на биткойн се покачи с почти 20% този месец. Инфлацията остава гореща, което може да накара Фед да възобнови повишаването на лихвените проценти по-късно през годината.

Засега обаче някои залагат, че печалбите могат да продължат.

„Докато растежът продължава да отслабва и инфлацията се забавя, ние ще искаме да го притежаваме“, заяви Майкъл Ландсберг, главен инвестиционен директор в Landsberg Bennett Private Wealth Management в Пунта Горда, Флорида.