Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Освен в имоти и злато, все повече българи инвестират и в изкуство

Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", в „Бизнес старт”, 27.03.2023

14:00 | 27 март 2023
Обновен: 15:18 | 27 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Има сериозно оживление на търговията с изкуство в България, хората разбраха, че в несигурни времена, когато световни банки са пред фалити и инфлацията е много голяма, само да минат на позиции в недвижими имоти и злато не е достатъчно. Както навсякъде по света, голяма част от капиталите и на корпорации, и на частни лица са в изкуство, и това естествено се пренесе в България, коментира Павел Тодоров, собственик на аукционна къща "Виктория", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Неоспорим факт е, че изкуството може да се смята за актив-убежище, но няма точен критерий как да се измери възвръщаемостта на една картина.

„При всички положения няма изкуство на даден автор, което да бележи спад. Винаги бележи ръст. Въпросът е в какъв период от време. Мога да дам пример с картините на Димитър Буюклийски, които за последните три години отбелязаха ръст в два-три пъти. Това е огромен ръст, това е един рекорд за последните 30 години”, разказа Тодоров.

Произведение на изкуството може да бъде закупено от търговете, които се провеждат, както от многобройните галерии в страната.

„Трябва да купувате от този, на когото имате доверие на пазара, защото това е нещо много индивидуално – и като избор на автор, и като избор на произведение, и като начин на ценообразуване. Това е нещо като по-интимен процес”, обясни събеседникът.

Кои са основните предизвикателства пред аукционните къщи в България? Кои са хората, които инвестират и колекционират изкуство?  Как се променя разбирането за изкуство през 21 век? Защо е важно изкуството на Джаксън Полък?

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.