Защо Уорън Бъфет не купува недвижими имоти?

Има разлика между покупката на недвижим имот и инвестицията в недвижим имот

18:00 | 28 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Дългосрочната инвестиционна стратегия на Уорън Бъфет се оказа успешна при практически всички пазарни условия през последните няколко десетилетия – рецесия, висока инфлация и дефлация. Ако има нещо, което е направило Бъфет един от най-успешните инвеститори в историята, това е неговият ангажимент към тази стратегия, пише Yahoo Finance.

Безброй нови инвестиционни техники и алгоритми се появиха и изчезнаха през годините, но Бъфет поддържа сравнително простата си стратегия за избиране на солидни компании и фокусиране върху дългосрочен растеж. Същевременно той успява да игнорира прогнозите и анализите, които довеждат повечето инвеститори до паника. 

Може да изглежда странно, че някой с такъв дисциплиниран подход към инвестирането не е закупил недвижим имот - освен ферма от 40 акра (около 162 декара) и личната си резиденция - особено след като заместник-председателят на Berkshire Hathaway Чарлз Мънгър натрупа състоянието си с недвижими имоти.

Има разлика между покупката на недвижим имот и инвестицията в недвижим имот

Бъфет не се противопоставя на инвестирането в недвижими имоти и е инвестирал в няколко тръста за недвижими имоти (REIT) през годините. Въпреки това той знае, че няма смисъл да се захваща с бизнеса като наемодател.

Купуването и управлението на недвижими имоти е повече бизнес, отколкото инвестиция. Бъфет знае, че времето му е по-добре изразходвано за избор на компании, в които да инвестира, отколкото за управление на бизнес с недвижими имоти.

Недвижимите имоти са бизнес с невероятен потенциал за печалба, но е важно да се знае, че това е бизнес, а не пасивна инвестиция. Много индивидуални инвеститори влизат в недвижими имоти с погрешното схващане, че това ще бъде източник на пасивен доход, а повечето в крайна сметка напускат тези имоти, след като осъзнаят в какво са се забъркали.

Възвръщаемостта, реализирана от притежаването на недвижими имоти, е пряк резултат от времето, енергията и парите, вложени в тях.

Инвестирането в недвижими имоти е различно. Пасивните инвестиции в недвижими имоти позволяват на инвеститорите да извлекат ползите от този печеливш клас активи, без да поемат управленски отговорности.

Един вариант, към който инвеститорите често се обръщат, са публично търгуваните инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REIT). Те позволяват на лицата да притежават акции от големи портфейли от недвижими имоти и тези компании са законово задължени да разпределят най-малко 90% от облагаемия си доход на акционерите под формата на дивиденти.

През последните 20 години индексът FTSE NAREIT All Equity REITs генерира обща годишна възвръщаемост от 12,7%, в сравнение с 9,5% за S&P 500.

Инвеститорите дори имат опцията да купуват дялове от отделни имоти под наем сега само за 100 долара. Подкрепената от Джеф Безос платформа за инвестиции в недвижими имоти е финансирала изцяло над 200 имота под наем на обща стойност над 75 милиона долара от стартирането си през 2021 г. и е изплатила над 1,2 милиона долара дивиденти на инвеститорите през 2022 г.

Въпреки че има огромни ползи от инвестирането в недвижими имоти, това не означава, че всеки трябва да започне свой собствен бизнес с недвижими имоти.