Berkshire на Уорън Бъфет понася удари от автомобилното застраховане

През третото тримесечие конгломератът отчете загуба от застрахователна дейност в размер на 962 млн. долара, което е най-лошата тримесечна загуба от една година насам

18:04 | 5 ноември 2022
Автор: Макс Рейъс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Уорън Бъфет, който отдавна е засвидетелствал любовта си към застрахователните компании, понесе болезнен удар върху застрахователния бизнес на Berkshire Hathaway Inc., тъй като инфлацията продължава да тежи на оперативните звена на компанията.

През третото тримесечие конгломератът отчете загуба от застрахователна дейност в размер на 962 млн. долара, което е най-лошата тримесечна загуба от една година насам. Подразделението за автомобилни застраховки Geico понесе най-големия удар сред застрахователните му дейности със загуба преди данъци от 759 млн. долара. Подразделението не е реализирало тримесечна печалба от второто тримесечие на миналата година.

Автомобилните застрахователи се борят да не изостават от повишените цени на употребяваните автомобили, все по-честите и тежки произшествия и по-високите разходи, свързани с медицински искове и съдебни спорове, свързани с произшествия. Застрахователната индустрия в по-широк смисъл също трябва да се справи с последиците от урагана Иън, който връхлетя югозападна Флорида в края на септември и нанесе щети за милиарди долари.

Според Berkshire Hathaway Inc честотата на претенциите през първите девет месеца на тази година е по-висока във всички области, включително имуществени щети, наранявания и сблъсъци.

" Geico определено е точка на натиск, която трябва да се наблюдава в Berkshire ", каза Кати Сейфърт, анализатор в CFRA Research, като отбеляза, че показателят за бъдещите приходи е по-слаб от нивата, отчетени от конкурентите. "Изглежда, че Geico губи и пазарен дял."

Инфлационен данък

Все пак другите оперативни звена на Berkshire, които включват железопътната компания BNSF заедно с комуналните услуги и енергийните операции, бяха печеливши, въпреки че приходите на железопътната компания намаляха спрямо миналата година, тъй като нарастващата инфлация се отрази на базираната в Омаха, Небраска, компания.

"Въпреки че през 2022 г. търсенето на продукти и услуги от страна на клиентите беше сравнително добро, през третото тримесечие търсенето започна да отслабва в някои от нашите предприятия", заяви Berkshire в регулаторно досие. "Продължаваме да изпитваме негативните ефекти от по-високите разходи за материали, транспорт, труд и други производствени разходи."

Оперативните печалби като цяло възлизат на 7,76 млрд. долара, което е с 20% повече от миналата година. Увеличението включва 858 млн. долара печалби от валутни курсове, свързани с дълг, който не е деноминиран в щатски долари, както и 17% ръст на приходите от предприятия, в които Berkshire притежава между 20% и 50% дял.

"Като цяло бизнесът се представя много добре", каза Джим Шанахан, анализатор в Edward Jones.

За първи път Berkshire включи Occidental Petroleum Corp. по метода на собствения капитал, след като делът й в компанията надхвърли 20% по-рано тази година. Компанията заяви, че ще отчита резултатите от този бизнес със закъснение от едно тримесечие, като делът на Berkshire в приходите на Occidental ще бъде отчетен в приходите през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Berkshire също така отчете нетна загуба за тримесечието в размер на почти 2,69 млрд. долара, дължаща се на загуба от 10,4 млрд. долара, свързана с инвестиционния портфейл, тъй като икономическата несигурност разтърси пазарите.

Компанията изкупи обратно акции за 1,05 млрд. долара през периода, което съответства на приблизително 1 млрд. долара, изкупени през предходните три месеца. Бъфет все по-често се обръща към обратното изкупуване като начин за разпределяне на парични средства, когато възможностите за това са ограничени.

Паричните наличности на Berkshire леко се увеличиха до 109 млрд. долара.