Китай упреква САЩ за лимита на дълга и обвинява Вашингтон в саботаж

Острите думи контрастират с неотдавнашното отслабване на напрежението между Китай и САЩ

19:30 | 24 януари 2023
Автор: Таонга Клифърд Митиминги, Джейкъб Гу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай се позова на грубото поведение на САЩ по отношение на собствения им лимит на дълга, като отвърна на критиките на министъра на финансите Джанет Йелън относно справянето на Пекин с проблемите на дълга в развиващите се страни. 

Критиката дойде от китайското посолство в Лусака, Замбия, в понеделник, което разкритикува САЩ за техния "катастрофален проблем с дълга" и ги обвини, че "саботират" усилията на други държави да разрешат дълговите си проблеми. 

Отбелязвайки, че Министерството на финансите е започнало да предприема извънредни мерки, за да изпълни задълженията си, след като правителството на САЩ е достигнало лимита си на заеми, посолството заяви, че "най-големият принос, който САЩ могат да дадат за решаването на дълговите проблеми извън страната, е да действат с отговорна парична политика, да се справят със собствения си дългов проблем и да спрат да саботират активните усилия на други суверенни държави да решат дълговите си проблеми".

Острите думи контрастират с неотдавнашното отслабване на напрежението между Китай и САЩ, което започна през ноември, след като двамата лидери на страните се срещнаха за първи път от години лице в лице. Те последваха и разговорите от миналата седмица между Йелън и нейния колега Лиу Хъ, които според двете страни бяха конструктивни и положителни. 

Мерките на Министерството на финансите му дават пространство за няколко месеца, преди да изчерпи парите си. Икономисти и анализатори на облигационния пазар очакват, че таванът ще трябва да бъде повишен някъде през третото тримесечие, за да се предотврати неплатежоспособност на САЩ, което би било икономически вредно за най-голямата икономика в света и за световната финансова система. 

Републиканците, които контролират Камарата на представителите, възнамеряват да използват крайния срок за определяне на тавана на дълга като лост за изтръгване на дълбоки съкращения на разходите от Белия дом и демократите в Конгреса. Позицията на президента Джо Байдън е, че кредитът на САЩ е твърде важен, за да се водят пазарлъци.  

По последни данни за ноември Китай държи около 870 млрд. долара в американски дълг, което е спад спрямо над 1,3 трлн. долара в края на 2013 г. Запасите на Китай - най-големите след тези на Япония - намаляват за трети пореден месец, достигайки най-ниското си ниво от юни 2010 г. насам.

Китай се превърна в най-големия кредитор в света на развиващите се страни, някои от които са изправени пред нарастваща дългова криза. Групата на 20-те държави създаде т.нар. обща рамка, която обединява Парижкия клуб на традиционните богати държави длъжници и Китай, за да се опитат да преструктурират дълговете на държавите с ниски доходи за всеки отделен случай.  

Дългова тежест
Китай е подложен на критики заради възприеманата от него липса на ангажираност в глобалните усилия за намаляване на дълговото бреме на развиващите се страни, като Йелън многократно е заявявала, че Пекин се е превърнал в най-голямата пречка за постигане на напредък. 

Тя повтори призива си в понеделник в Замбия, която през 2020 г. стана първият суверенен неплатежоспособен субект в Африка и оттогава се бори да оздрави външния си дълг, който достигна 17 млрд. долара, повече от една трета от който се държи от китайски кредитори.

"Ако приемем, че изявленията на министър Йелън за дълга са верни, най-добрата перспектива за решаване на дълговите проблеми извън САЩ би била Министерството на финансите на САЩ да реши проблема с вътрешния дълг на самите САЩ, като се има предвид колко добре тя познава фактите, професионалните ѝ възможности и способността на екипа ѝ за изпълнение", заявиха от китайското посолство в Лусака.  

За САЩ най-сложният сблъсък с тавана на дълга дойде през 2011 г., когато S&P Global Ratings беше достатъчно разтревожена, за да намали суверенния рейтинг на САЩ от ААА. Този ход разбуни пазарите и в крайна сметка накърни доверието на потребителите, като попречи на икономическото възстановяване от кредитната криза. 

Тогава държавната китайска информационна агенция Синхуа разкритикува справянето на САЩ със ситуацията с дълга, като нарече политическото надлъгване във Вашингтон "опасно безотговорно". 

Рядко срещаните остри критики, отправени към Йелън тази седмица, хвърлиха сянка върху надеждите, че Китай може би се отказва от т.нар. подход на "войн вълк", породени от преместването на високопоставен дипломат, тясно свързан с по-конфронтационната промяна на външното министерство през последните години.