Уволненията в технологичните компании засягат длъжностите, свързани с приобщаването

В Twitter екипът за многообразие, равенство и приобщаване е намалял до двама души от 30

20:00 | 27 януари 2023
Автор: Келси Бътлър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

В Twitter екипът за многообразие, равенство и приобщаване е намалял до двама души от 30, казва един бивш служител. Служител на такъв екип, който е бил освободен от популярна компания за споделено пътуване, заяви, че търсенето на хора за подобни позиции е спряло, тъй като технологичните компании оценяват финансите си. Малко преди да бъдат съкратени от различни технологични гиганти тази есен, двама специалисти от екипи за многообразие, равенство и приобщаване  заявиха, че ръководството е спряло да поставя дългосрочни цели за техните отдели.

Уволненията, които обхващат технологичната индустрия, водят до съкращаване на отделите за многообразие и приобщаване, което застрашава ангажиментите на компаниите да подкрепят слабо представените групи в редиците и ръководството си.

Според данни на Textio, която помага на компаниите да създават обективни обяви за работа, миналата година обявите за длъжности в тази сфера са намалели с 19 % - по-голям спад, отколкото при юридическите длъжности или длъжностите в сферата на общите човешки ресурси. По-голям спад има само при длъжностите в областта на софтуерното инженерство и науката за данните - съответно 24% и 27%.

Bloomberg News идентифицира специалисти от отделите за многообразие, които са загубили работата си през последните седмици в Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Twitter Inc. и Redfin Corp. Много от тях заявиха, че очакват отговорностите им да бъдат възложени на бивши колеги, които са останали, или на групи за подпомагане на служителите, които често не получават възнаграждение за тази работа.

Говорител на Amazon заяви, че приоритетите на компанията в тази област не са се променили и компанията остава ангажирана с целите си. Говорител на Redfin заяви, че компанията е инвестирала в разрастването на екипа си за многообразие от 2021 г. насам и въпреки неотдавнашното съкращение групата е по-голяма, отколкото е била в началото на 2022 г. Представител на Meta е отказал коментар.

"Аз съм предпазливо загрижен - не че тези роли ще изчезнат, а че ще има скок на ролите от типа "швейцарско ножче", което означава, че повече такива специалисти  ще бъдат разпръснати, тъй като ще поемат допълнителни работни функции, каза главният изпълнителен директор на Textio Киран Снайдър. Това явление вероятно не се ограничава само до технологиите, тъй като съкращенията засягат и други части на икономиката.

През последните години се наблюдава бум на наемането на служители в областта на многообразието и приобщаването. След протестите "Животът на чернокожите има значение" през 2020 г. организации от всякакъв характер дадоха обещания да увеличат половото и расовото разнообразие в редиците си. Десетки от тях назначиха първите в историята си главни директори по въпросите на многообразието и приобщаването. През трите месеца след убийството на Джордж Флойд обявите за работа за такива длъжности са скочили със 123%, според данни от сайта за работа Indeed.

Сега, тъкмо когато технологичните компании бяха започнали да постигат напредък, те съкращават тези екипи, преди да са постигнали напълно целите си или да са създали работна сила, която да съответства на по-широкото население на САЩ. Миналата есен главният директор по въпросите на многообразието в Meta Максин Уилямс предупреди, че съкращаването на разходите ще забави усилията за наемане на служители в областта на многообразието.

"Съкращаването на персонала сега, освен ако не сте постигнали истински напредък и не можете да кажете "мисията е изпълнена", не изглежда добре", каза Анджи Камат, декан в Училището за професионални изследвания на Нюйоркския университет, който се фокусира върху развитието на работната сила. "Съществуват някои реални рискове."

В някои случаи компаниите могат дори да се върнат назад, каза Моне Уилямс, партньор в McKinsey & Company в Атланта.

Работниците са по-склонни да напуснат компании, в които усилията за равнопоставеност не са приоритет. Според октомврийски доклад на McKinsey и LeanIn.org почти една от всеки пет жени лидери е напуснала работа през последните две години поради липсата на ангажимент на компанията към многообразие и равнопоставеност. В проучване от 2019 г., проведено сред 2000 работници, McKinsey установява, че 39% са решили да не търсят или приемат работа заради възприеманата липса на приобщаване в компанията.

"Многообразието, равнопоставеността и приобщаването не могат да бъдат нещо, което се прави само в добри времена", каза Уилямс. "Ако това се превърне в актуална тема, компаниите ще загубят таланти."

Проблемът отчасти е в това, че компаниите са склонни да се придържат към подхода "последен влиза, първи излиза" при съкращенията, казва Брукс Скот, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за коучинг на ръководители Merging Path Coaching. "Компаниите бързат да мислят за крайния резултат, но винаги когато се опитваме да оптимизираме скоростно, вероятно ще прескочим многообразието, равенството и приобщаването."

Вместо това той казва, че компаниите трябва да вземат предвид расата, пола и етническата принадлежност, когато решават кого да освободят.

Освен това организациите, които се сблъскват със съкратени отдели за многообразие, не трябва да се отказват напълно от целите, каза Джули Кофман, главен директор по въпросите на многообразието в консултантската фирма Bain & Co. Решенията за наемане, повишаване и насърчаване на талантливи хора се вземат от всички отдели.