Бедствието с климата помогна на Европа да спечели зимната война с Русия

Запасите от газ са достатъчни, дори ако студеното време се завърне. Лошата новина е, че това означава, че климатичните промени все още се случват

08:31 | 19 януари 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може да звучи лекомислено да се твърди, че зимата е свършила – в края на краищата, времето току-що стана студено в Европа, все още е средата на януари, а февруари и март предстоят. За европейския пазар на природен газ обаче сезонът е готов и подпечатан.

Тази седмица Европа преминава средата на своето отоплително тримесечие. Средно следващите дни обикновено са най-студените в годината. Почти като по часовник, зимното време се завръща и снегът покрива годишната среща на Световния икономически форум в алпийския курорт Давос. Наистина, от Лондон до Берлин температурите вече са паднали до нула. Но дори ако останалата част от зимата се окаже по-студена от нормалното, регионът ще има достатъчно газ в хранилищата, за да предотврати най-лошия сценарий: изчерпване на газа в резултат на това, че Русия намалява износа като част от стратегията си срещу съюзниците на Украйна .

За търговците на газ това е зелена светлина за продажба. Цената на едро на природния газ в Европа падна по-рано тази седмица до 17-месечно дъно от 55 евро за мегаватчас, което е спад с повече от 80% от пика от близо 350 евро за MWh в края на август. Германските едногодишни форуърдни цени на електроенергията на едро, регионален бенчмарк, също се сринаха, търгувайки се на около 150 евро тази седмица, спад от пика от почти 1000 евро преди шест месеца.

Със сигурност, ако по-студеното от нормалното време през следващите няколко дни се задържи през февруари и март, цените на газта и електричеството ще се покачат отново. Но тези печалби ще бъдат ограничени. Тъй като половината от отоплителния сезон вече е в огледалото за обратно виждане и запасите от газ са достатъчно високи, супер скок на цената на газа, подобен на този, на който бяхме свидетели миналия август, е почти невъзможен.

Задръжте обаче възгласите "ура" . Всичко това струва огромна цена.

Европейските правителства са похарчили близо 1 трилион евро за субсидиране на енергийните доставки. Въпреки това цените на природния газ и електроенергията на едро и дребно остават доста над предкризисните нива. Поради ефектите на изоставане, сметките за енергия на дребно няма да намалеят до втората половина на годината. И тъй като правителствата са изолирали семействата от тежестта на скока на цените на пазара на едро, те също ще видят по-малки намаления на цените в бъдеще.

Нищо не предполага връщане към цените от преди 2022 г. Например Cornwall Insight, консултантска компания, прогнозира, че годишната сметка за газ и електроенергия за средностатистическото семейство в Обединеното кралство ще се движи около £2800 през втората половина на 2023 г. Те са плащали по-малко от £1500 през последните четири години до 2021 г. Все пак това е много по-добре от страховете за сметки, надхвърлящи £5000 тази година.

Как Европа премина от криза към относително спокойствие само за шест месеца?

Първо, регионът извади голям късмет, поради липсата на по-добра дума, с времето — фактор, който не може да контролира и резултат от по-широкото бедствие на изменението на климата. Пролетните температури в навечерието на Нова година са повод за празнуване за всеки, който се тревожи за цените на бензина. Но те трябва да са тревожни за всеки, който се тревожи за околната среда.

От 19 декември до 16 януари ключовият регион за потребление на газ в Северозападна Европа се радваше на 29 последователни дни на температури над нормалните. Това дойде в допълнение към 37-те последователни дни на топло време от средата на октомври до средата на ноември. Разглеждано в дни за отопление (heating degree days, HDD) — мярка за потреблението на енергия, съпоставена със средните местни температури — зимата досега е била с около 12% по-топла от средната за 30 години. По отношение на потреблението на газ това прави огромна разлика. Досега Северозападна Европа трябваше да е издържала на поне 1250 HDD, но вместо това се е сблъскала с едва 1100 HDD.

Европейската уязвимост към температурни промени е осезаема, когато погледнете назад към рязкото застудяване в началото на декември. Необходими бяха само няколко студени и безветрени дни, за да се повишат цените на бензина. Краткосрочните цени за електричество скочиха до рекордно ниво. Но студеното време си отиде почти толкова бързо, колкото дойде.

Второ, Европа намали значително промишленото търсене на газ, като някои фабрики спряха работа, а други преминаха към дизелово гориво. Например, производството на химикали в Германия се срина. Потреблението на въглища също се е увеличило. Германските електроцентрали, по-специално, изгарят най-замърсяващите изкопаеми горива, за да спестят газ.

Като цяло търсенето на газ в Европа е с цели 20% под средното петгодишно ниво. В Германия потреблението на газ в началото на януари е било на моменти с 38% под средното. С рязкото спадане на търсенето Европа не е изчерпала запасите си от газ толкова бързо, колкото се очакваше – или толкова, колкото се опасявах. В момента резервоарите за съхранение са пълни на 82%, в сравнение със средната петгодишна стойност за средата на януари от 62%. Дори повторение на зимата от 2013-14 г. — когато Европа използва значителни запаси през втората половина на сезона — ще намали европейските нива само до около 45% до началото на април. Това е доста над петгодишната средна стойност от 33% — и всякакъв праг на паника.

С повече запаси от газ сега, европейските комунални услуги и правителствата ще трябва да купуват по-малко през пролетта и лятото, за да се подготвят за сезон 2023-24. Колкото по-рано свършва настоящата зима, толкова по-късно започва следващата.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.