В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България спаси въглищната енергетика, докато пазарът доказваше нейната нерентабилност

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 18.01.2023 г.

18:05 | 18 януари 2023
Обновен: 17:32 | 20 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Безпрецедентно високите температури през януари доведоха до безпрецедентно ниски цени за електроенергията, като показаха изключителната нерентабилност на въглищните електроцентрали, които не са успели да станат по-конкурентоспособни с технологии за по-ниски емисии или за намаляване на производствените разходи. Цената за доставка днес е около 157 лв./MWh за базова и 200 лв./MWh за пикова енергия, като подобни ниски нива ще се задържат, освен ако не настъпи сериозно застудяване. При такива цени ТЕЦ "Марица Изток 2" не може да реализира продукцията си, освен ако не е на загуба. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Въглищната енергетика уж я спасихме с решение на Народното събрание миналата седмица и задължихме правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. В момента виждаме как се държи държавната енергетика в състояние на успокоени енергийни пазари - тя е неконкурентоспособна, не може да продава на цени на успокоени енергийни пазари, каквито очакваме след година-две, след като свърши войната. Тогава ще видим "ТЕЦ "Марица Изток 2", която не може да продава тока си ефективно. Тази централа генерираше стотици милиони дефицити в Българския енергиен холдинг, защото БЕХ ѝ купуваше емисиите, покриваше дълговете и разходите. Сега, когато гарантираме, че тази централа ще работи до 2038 г., кой ще плати сметката за тези 15 години дефицити?"

В момента ТЕЦ "Марица Изток 2" се опитва да продаде количества на търгове за двустранни договори, но няма кандидати за тях заради исканите почти двойни цени спрямо сегмента "Ден напред" или фючърси. Централата генерираше големи приходи, когато цените бяха изключително високи, но при нормализирана ситуация отново ще тежи на държавната енергетика, каза Кискинов.

С евентуално застудяване цените на електроенергията може да се повишат до 500 лв./MWh - 800 лв./MWh, но това ще е краткосрочно, а и липсва допълнителен натиск от пазарите на природен газ, където цените са ниски заради ниското потребление и високото ниво за запълване на хранилищата. Цените на TTF в Нидерландия за около 60 евро/MWh - 70 евро/MWh и прогнозите са те да се запазят, дори ако паднат температурите, каза Кискинов.

"Има изключително високо предлагане на природен газ от всякакви източници - хранилища, LNG, тръбен - има ниско потребление и даже не се ползват хранилищата, което е проблем за някои оператори, които реализират загуби, защото са запълвали на по-високи цени. Някои не могат изобщо да го реализират дори и на тези цени, защото търсенето е на много ниски нива."

Това положение ще се запази и е възможно да има подобни ценови нива и през лятото, защото хранилищата не могат да се изпразнят, добави Кискинов. Цените няма да паднат до 30 евро/MWh, които биха били нормалните нива, ако нямаше война в Украйна. "Булгаргаз" прогнозира с 24% по-ниски цени през февруари, но те може допълнително да спаднат.

"Европа много рязко се откъсна от зависимостта от руските доставки - Германия строи ударно терминали за LNG, пускат се нови връзки. Европа се спаси от газовия шок, който се очакваше, но и времето спаси Европа."

Как ще се отрази високата цена на нагнетявания газ и какво стои зад извънсъдебното споразумение на АЕЦ "Козлодуй" с четири енергийни търговци може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.