Фед не може да свали розовите очила на трейдърите на пазара на облигации

Изненада в данните и ново ускорение на инфлацията този месец могат да ударят тежко американските ДКЦ

09:00 | 4 август 2022
Автор: Николета Рилска
Лорета Местер, председател на Фед - Кливланд. Снимка: Bloomberg
Лорета Местер, председател на Фед - Кливланд. Снимка: Bloomberg

Трейдърите погрешно изтълкуваха изказването на гуверньора Джером Пауъл след юлското заседание на Федералния резерв като сигнал, че централната банка възприема по-отстъпчива позиция спрямо повишаването на лихвените проценти. Доходността по краткосрочните държавни облигации на САЩ беше обект на резки колебания, докато в крайна сметка достигна нивото, на което се намираше преди седмица. Това приближава облигациите до по-реалистично ценообразуване на фона на най-тежката инфлация от 40 години насам, но все още е възможно да има множество сътресения, пише Джонатан Левин за Bloomberg.

Показателно за това е само случилото се през изминалия ден. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа се повиши с 20 базисни пункта във вторник – най-много от 10 юни насам, след като изказвания на представители на Фед помогнаха на пазара да осъзнае, че е станал твърде оптимистичен относно перспективите за промяна в паричната политика. Нещо повече – гуверньорът на Фед Сан Франциско Мари Дали заяви, че централната банка „е доникъде“ в борбата с инфлацията, докато председателят на Фед Кливланд Лорета Местер посочи, че „ще трябва да видим наистина значими доказателства, че инфлацията се забавя“. Тя добави, че според нея това все още не се е случило.

Разбира се, сигналите на Фед и реакцията на пазара бяха донякъде предвидими след ралито предходния месец, включително повишаването с 12,6% на индекса Nasdaq – най-голямото от април 2020 г. И все пак голяма част от оптимизма остава непокътната, въпреки че фючърсните пазари предполагат, че централната банка ще повиши лихвите до около 3,5% през декември и след това ще започне да ги намалява през втората половина на 2023 г. Донякъде оптимизмът на трейдърите стана факт след решението на Фед да увеличи лихвите със 75 б.п. на последното си заседание, като те сметнаха, че е възможно промяна в политиката веднага след септември. Възможността за промяна остава налице, може би просто не толкова скоро.

Колко реалистично е това? Трейдърите смятат, че Фед ще се окаже принуден да понижи лихвите заради забавящата се икономика и понижението в цените на суровините – фактори, които ще доведат до охлаждане на инфлацията. Инфлацията обаче е показател, който се простира далеч отвъд цените на суровините, а базовите измерители сочат, че тя се ускорява спрямо предходния месец. Местер – подобно на някои свои колеги, ясно обясни във вторник, че иска да види доказателства за промяна на инфлацията на месечна база в посока надолу, преди да преосмисли позицията си. Понижението в цените на суровините е положителна новина, но цените в сектора на услугите се повишават по-бързо. Междувременно икономисти се тревожат, че настоящият темп на увеличение на възнагражденията е съвместим с инфлация, която е далеч под целта на Фед.

Трудно е да си представим сценарий, в който централната банка вече е близо до момента, в който ще обяви мисията си по отношение на инфлацията за приключена. И все пак на този етап Фед няма още много за казване, с което да убеди пазарите в своята решителност. Всичко, което Пауъл казва завоалирано, се приема като сигнал за промяна в политиката, след което останалите централни банкери трябва да се намесят, за да изяснят ситуацията – макар с частичен успех. Данните ще бъдат водещият фактор занапред.

Фед ще получи два доклада за заетостта и две четения на индекса на потребителските цени преди септемврийското си заседание. Очаква се месечното изменение в базовите цени да облекчи донякъде показателят за потребителските цени следващата седмица, на ако отново има значителна изненада в посока нагоре, ударът за облигациите ще накара изминалия бурен ден да изглежда съвсем спокоен.