Когато геният се провали: сривовете на криптопазара разкриват ненаучени уроци

Three Arrows може да се окаже следващата жертва на пазара

20:30 | 16 юни 2022
Обновен: 21:12 | 16 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Очакваше се криптовалутите да научат традиционните финансисти как да избягват колапси и кризи. Сега обаче изглежда, че историята просто се повтаря. Особено по отношение на трусовете и унижението на хедж фондове, пише Лионел Лорън за Bloomberg.

След колапса на стейбълкойните Terra и Luna за 60 милиарда долара и замразяването на трансакциите на Celsius изглежда, че Three Arrows Capital изпитва трудности. Фондът ликвидира притежанията си на фона на срива на цените, а публикация в Twitter на неговия съосновател Су Джу относно „комуникацията със съответните страни“ предизвика опасения от нещо потенциално по-фатално.

Поглед към минали залози на Three Arrows – на Luna и Axie Infinity, както и на биткойн и етер – не оставя съмнения, че „комуникацията“ вероятно не е за добро. Фондът, който според оценки управлява активи от десет милиарда долара към март, комбинира опита на Су с убедеността в по-широк „суперцикъл“ при криптовалутите (което той наскоро призна, че е погрешно).

Еуфория и

Еуфория и отчаяние характеризират големите движения на криптопазара. Графика: Bloomberg 

Това, че вълните принудителни продажби все още бушуват на криптопазара, показва колко сложен и движен от заеми е станал той.

Това също така предполага, че уроците от историята са били игнорирани. Настоящата ситуация далеч не  е първият цикъл на ръстове и спадове в цената на биткойн на по-широкия криптопазар. Понижението от 65% през тази година на индекса Bloomberg Galaxy Crypto е сходно с това от началото на 2018 г.

Средните очаквания за възвръщаемост за тези, предоставящи ежедневно данни, се понижават с 24% през април, с 32% през май и с 28% през юни, сочат изчисления на NilssonHedge. Голям брой мениджъри „просто са спрели търговията“, твърди компанията, като общият им брой се понижава от 510 през януари до 325.

Рискът от масови спадове при криптовалутите – подобен на този през 2018 г., изглежда не е бил предвиден. Видът на стратегиите, които могат да генерират възвръщаемост от между 6 и 10%, са създадени от фондове, разчитащи на платформи за децентрализирани финанси за кредитирането им, предлагащи изгодни лихвени проценти, които се оказват неустойчиви.

Очакванията за

Очакванията за възвръщаемост от криптовалутите се понижават. Графика: Bloomberg 

Победителите в настоящата ситуация вероятно ще са тези, които просто са извадили парите си навреме. Две трети от криптофондовете вероятно ще се провалят, смята Майк Новограц. Изглежда, че късите продажби са в недостиг.

Су от Three Arrows може би говори от името на много инвеститори по-рано тази година, като заяви, че урокът от спада през 2018 г. е да останеш бичи настроен и да не се поддаваш на „отчаянието“. Следователно похвалите му на всякакъв вид спекулации като Axie Infinity – криптоигра, която плаща на хората, прекарващи дните си в отглеждането на виртуални домашни любимци, бяха ударени, което доведе до изтриването на 620 милиона долара.

Неговите оправдания изглежда бяха обвити във футуризъм, а не подкрепени с управление на риска: неговата „библия“ – книга от 1997 г., наречена „Суверенният индивид“, предвижда някои от социалните катаклизми на интернет ерата.

Може би Су трябваше да прочете „Когато геният се провали“. Както Новограц отбелязва, случващото се с крипто е ехо на удара върху Long-Term Capital Management от 1998 г. - хедж фонд, пълен с много умни хора, включително двойка нобелови лауреати, занимаващи се със сложни арбитражни стратегии, базирани на деривати. Когато се случи немислимото и загубите се натрупаха, банките поискаха своите заеми и в крайна сметка фирмата фалира.

Положителното е, че изглежда банките имат малко участие в срива на криптовалутите – това е добре, имайки се предвид риска от по-широко разпространение към реалната икономика, която вече е засегната от ускоряващата се инфлация и по-слабия растеж.

Това обаче не променя факта, че реални загуби са генерирани от фондове и участници, които едва ли могат да си ги позволят. Каквото и да се случи с Three Arrows, урокът от 2022 г. е, че цените на криптовалутите могат да се понижат и да продължават да падат – не трябва да се забравят събитията от 2018 г.