Пекин има нов план да завладее света - този път с помощта на роботи

Китай признава, че за да се развива и да запази водещата си роля на глобален производствен център, ще трябва да надгради постигнатото

13:27 | 8 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато светът се насочваше към 2022 г., борейки се с най-новия вариант на вируса, Китай разкри подобрената версия на индустриалната си политика Made in China 2025. Предишните итерации може да са предизвиквали тревога в нации като САЩ, но тази е версията, която трябва да държите под око, пише Анджани Триведи в свой коментар за Bloomberg.

Държавните планировчици пуснаха петгодишния план за развитие на интелигентното производство в края на декември, който има за цел да дигитализира 70% от големите предприятия в страната. Китай сега ще се съсредоточи върху изграждането и притежаването на промишлени роботи, както и модернизирането на оборудването и процесите, използвани в производствения сектор.

Тези идеи не звучат толкова бляскаво като нанотехнологиите, новите материали или роботи, които постоянно заплашват да откраднат работата на хората - сектори, на коит обееш обърнато внимание в предишния план Made in China.

Последният план обаче има потенциала да помогне на Пекин да се превърне във фабриката на бъдещето с изключително ефективни и прецизни машини във време, когато най-голямото препятствие на САЩ пред конкурентоспособността е точно това. С глобалните вериги за доставки в състояние на безпорядък, намерението на Китай да надгради огромния си промишлен производствен сектор и екосистемата около него, за да засили ролята си на световен доставчик, е проницателен и прозорлив: Пекин ще направи по-добре това, което вече прави добре.

china robots

Ядрото на най-новия интелигентен производствен план е нарастването на приходите в сектора на промишлената роботика в страната с годишен темп от 20% през следващите три години и удвояване на плътността на роботите - прокси за приемане на автоматизацията. Те вече са не само във фабриките, но и в складовете, логистичните функции и други свързани области, които карат целия сектор да работи по начин, който повишава производителността, включително по-добри и повече електрически автомобили, батерии и електроника.

Освен това Пекин възнамерява да създаде малки и средни компании, които са фокусирани върху много специфични сектори - това, което той нарича "малки гиганти" - които са глобално конкурентни и от съществено значение за индустриалните технологии. По този начин Китай също така иска да намали зависимостта от чуждестранни компании.

Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай призова за подобрения в области като високо прецизни редуктори на скоростта, серво системи, контролери на роботи и интегрирани интелигентни сглобки, според анализатори от Daiwa Capital Markets Hong Kong Ltd. Всичко това са ключови компоненти, използвани в оборудването на автоматизираната промишленост, която помага при контрол на движението и други функции на машината.

Въпреки че тези цели изглеждат амбициозни, те са в съответствие с глобалната тенденция към автоматизирани фабрики: през 2021 г. имаше 126 робота на 10 000 служители в целия свят, спрямо 66 преди пет години. Китай е най-големият пазар – той има 44% от роботизираните инсталации и се нарежда на 9-то място по гъстота в световен мащаб, спрямо 25-то място само преди пет години, според Международната федерация на роботите. Междувременно САЩ с дял от 8% са на 7-мо място.

И все пак, само защото има план, не означава, че този план ще проработи. Компании като Estun Automation Co., най-големият производител на индустриални роботи в Китай, са се разраснали чрез придобиване на чуждестранни компании, а не чрез скокове в технологиите. След това тези предприятия бяха разширени, за да създадат вериги за доставки около тях. Държавните субсидии също се очертават в печалбите на компанията. Длъжностните лица наскоро заявиха, че ще насърчават дейността по сливания и придобивания в сектора.

china robots

Би било небрежно да се каже, че това е просто поредният опит на китайските политици да се придвижат към технологични иновации или да разработят план като няколко други планове в съветски стил, които нацията е изработила от 50-те години на миналия век. Вместо това Пекин признава, че за да се развива и да запази водещата си роля на глобален производствен център, ще трябва да надгради постигнатото. Служител на министерството наскоро каза, че „все още има пропуски и слаба индустриална основа, а качеството, стабилността и надеждността на ключовите компоненти не могат да отговорят на нуждите за високопроизводителни самостоятелни машини“, съобщават държавните медии.

САЩ и други нации също говорят за модерно производство. Въпреки това е постигнат ограничен напредък. Глобалната верига за доставки, която накара компаниите по целия свят да се борят да произвеждат стоки с всички правилни части навреме, показва това ясно. Тя също така постави въпроса за иначе често вземаната за даденост роля на фабриките и техните работници, корабоплаването, логистиката и складовете, разкривайки недостатъците в индустриалния комплекс на САЩ.

Погледнато през тази леща, планът на Пекин е точен: поддържането на света в зависимост от Китай възможно най-дълго.