Доларът догодина: Увеличения на лихвите и колебания в цената

Някои трейдъри смятат, че доларът ще изтрие поскъпването си през 2022 или дори ще поевтинее под сегашните нива

13:15 | 29 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите се готвят за поскъпване на долара през следващата година. Но има вероятност най-добрите сделки за валутата да останат в 2021 г.

Множество компании като Morgan Stanley, Sumitomo Mitsui Trust Asset Management и Lombard Odier прогнозират, че догодина доларът ще поскъпне с уговорката, че няма да бъде с много. Причината е, че трейдърите бързат да изпреварят настъпателната политика на Федералния резерв и купуват валутата спрямо почти всички основни валути преди лихвите в САЩ да се увеличат.

„Очаква се доларът да поскъпне през първата половина на 2022, като вероятно Централната банка ще оттегли подкрепата си през март и ще започне да увеличава лихвите през юни,“ казва Наоя Ошикубо, мениджър в Sumitomo, която управлява активи за около 740 милиарда долара. Има вероятност щатската валута да изтрие част от ръста си през 2-рата половина, но корекциите ще бъдат умерени и само ще премахнат прекомерния ръст свързан с нарастващите очаквания преди ръста на лихвите.“

Доларът е добавил около 5% към стойността си, а Bloomberg Dollar Spot Index се насочва към най-голямото си годишно увеличение от 6 години. Проучване на Bank of America Corp. показва най-сериозните бичи настроения при позиционирането на активи от 2015 година. Нетните дълги позиции отворени от хедж фондове върху валутата са на най-високите нива от юни 2019 година, като това се дължи на очакването около ефекта от по-затегната парична политика в САЩ. Това е огромен обрат спрямо същия период на миналата година, когато късите позиции към долара бяха особено популярните на Уолстрийт.  

Теорията за по-голям дефицит в САЩ и цялостно глобално възстановяване, което да подкрепи активите извън страната и отслабващия долар се оказа погрешна. Вместо това, паричните стимули на Федералния резерв подкрепиха поскъпване на Уолстрийт, което привлече огромни суми пари от целия свят от което пострадаха развиващите се пазари.  

Сега, трейдърите се подготвят за увеличение на лихвите и някои смятат, че доларът ще изтрие поскъпването си през 2022 или дори ще поевтинее под сегашните нива.  

„В исторически план доларът се е търгувал нагоре през 6-те месеца преди увеличение на лихвите в САЩ,“ казва Арджун Вайдж, мениджър на портфейли в

JPMorgan Asset Management. Той очаква доларът да поскъпне спрямо еврото, швейцарският франк и йената. Но пазарите вече са включили в оценката симежду 2 и 3 увеличения на лихвите и има вероятност пазарът на облигации да включи в своята оценка грешка в паричната политика на страната.”

Цената на фючърсите върху двойката евро-долар предполага, че трейдърите очакват 3 увеличения на лихвите през 2022 година.

Инфлационни тревоги

Morgan Stanley след рисковете свързани с инфлацията въпреки че препоръчва дълги доларови позиции спрямо такива като еврото с по-ниска доходност.

Ако догодина инфлацията се забави, някои членове на Федералния резерв може да поискат да отложат увеличението на лихвите, смятат някои анализатори.

Малкълм Дорсон, фондов мениджър в Mirae Asset Global Investments е на мнение, че импулсът на долара през 2022 година може да отслабне заедно с намаляване на фискалните стимули и темпа на ваксинация за сметка на имунизацията в останалия свят.  

Той очаква, че след като светът се научи да живее с Covid-19 и той се превърне в сезонен вирус, „бягството към качествените активи“ трябва да намалее, което ще подкрепи международните валути.

Вероятността за къса вълна от Омикрон последвана от глобално възстановяване, което да се отрази негативно на долара е възможно и според Ерик Щайн, главен инвестиционен директор в Eaton Vance.

Всичко това значи, че трейдърите ще трябва да изберат стратегиите си свързани с долара изключително внимателно и да бъдат готови да ги променят в зависимост от развитието на рисковите фактори през годината.