Brexit ще бъде удължен до Хелоуин

Великобритания все още може да напусне по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си

07:17 | 11 април 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Brexit е напът да бъде забавен до края на октомври заради плана за избягване на хаотично оттегляне на Великобритания, рискувайки още шест месеца политическа несигурност за връзките на Великобритания с Европейския съюз, предава Bloomberg.

Планът, който бе приет в рамките на шест часа преговори в Брюксел, позволява на Великобритания да остане в блока до 31 октомври, като през юни ще бъде направен преглед на напредъка. Британският премиер Тереза Мей прие предложението и сега трябва да го продаде на скептичните членове на парламента в Лондон.

Великобритания все още може да напусне по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Brexit, или може да коригира това, което иска от бъдещ търговски пакт.

"До края на този период Великобритания ще има и възможността (...) изцяло да отмени Брекзит", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Споразумението дава на Мей повече от трите допълнителни месеца, които тя поиска, за да набере парламентарно мнозинство за сделката за развода, която сключи миналата година.

Мей ще трябва да се върне в Лондон в четвъртък и да обясни закъснението, за което преди това тя заяви, че ще бъде неприемливо за Парламента и за консервативната парти. Въпреки че закъснението избягва риска от хаотичен Brexit в петък, то подгрява политическа криза по-късно тази година и може да предизвика незабавна реакция, която рискува да дестабилизира правителството.

Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина, но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.

Той е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката ѝ и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Brexit, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран.

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, както бързо забелязаха коментатори в социалните мрежи - би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия. Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни. Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за Европарламент. По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви днес Мей.