Facebook ще продължава да работи по лицевото разпознаване

Кърт Уогнър, Bloomberg

12:00 | 3 ноември 2021
Обновен: 14:24 | 3 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това сигурно е част от продължаващите усилия на Facebook да изчисти имиджа си и е свързано с ребрандирането.

Вероятно е част от процеса. Вижте откога Facebook разполага с технологията за лицево разпознаване – от 2010г. Повече от десетилетие.

Фактът, че сега я спират точно сега, по-малко от седмица след като се ребрандираха на Meta е признак, че се опитват да обърнат нова страница. Искат да ги познават като Meta, като компанията, която ще изгражда метавселената.

Това е свързано с редица въпроси около личните данни и е възможност за тях да се заемат с един от най-големите –използването на софтуера за лицево разпознаване и да го спрат. Да кажат, че мислят отговорно.

 

Какво още ще трябва евентуално да направят, за да спечелят регулаторите и потребителите, които се колебаят спрямо платформата?

Не знам какво могат да направят в момента, защото репутацията на Facebook е толкова негативна. Мисля, че никой не приема с доверие компанията за данните си.

Когато искаш да правиш метавселена, трябва да им дадеш името, самоличността си, движенията си. Практически ти влизаш физически във виртуалния свят.

Смятам, че задачата в момента е трудна за Facebook. Най-доброто, което могат да направят е да потърсят други компании, с които да работят.

Да го правят заедно с компаниите като Apple, Amazon и Google. Това може да помогне. Но по-скоро Facebook се опитва да ни представи цялата работа като преживяване на Facebook и точно това ще бъде трудно.

 

Тази технология за лицево разпознаване не се използва само от Facebook, нали? Има и други компании. Какво се случи със самата технология?

Така е – редица големи технологични компании я използват – Amazon, Microsoft, Google. Apple също има лицево разпознаване. Аз си отключвам айфона с лице.

Facebook обаче е първата от много компании, която може би трябва да се оттегли от нея. Чуваме да се говори за регулации. Законодателите говорят за правила. Може Facebook просто се опитва да избегне някои от тези неща.

Самата технология обаче няма да изчезне. Facebook може да спре да я ползва в социалната си мрежа, но казва, че ще продължава да я развива. Вероятно за в бъдеще, може би за метавселената.

Не се отказват от самата идея, само казват, че няма да я ползват за социалната мрежа на Facebook заради проблеми с личните данни, но искат да продължат да обсъждат как биха могли да ползват в бъдеще.