Как се променя посоката за Mac оттук нататък?

Тони Фадел, основател на Nest Labs

19:00 | 25 октомври 2021
Обновен: 21:18 | 26 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Когато изобретихте iPod, докъде мислихте, че ще стигне всичко това в най-смелите Ви мечти? Виждахте ли телефон, таблет, часовник и една цяла нова екосистема?

Определено не.

Оттам откъдето идвахме, откъдето аз идвах, ставаше въпрос за десет години на неуспехи — от General Magic до всякакъв вид персонални портативни устройства.

Palm беше единственото нещо, което беше успешно по това време.

Това беше положението през тези десет години.

След това Apple се обадиха и казаха, че разполагат с iTunes и опитват да разработват MP3 плейъри. Ето така се случи всичко.

И как се променя посоката за Mac оттук нататък?

Mac всъщност беше е заседнал в това, което Intel можеше да достави. При Mac някак си се намираха решения, свързани с това положение. Сега сме свидетели  на невероятна иновация. Вече я видяхме само за една година – от първия Mac с М1, понастоящем М1 Pro, и М1 Mac.

Предстоят радикални промени, понеже те могат да променят много неща по отношение на хардуера. Могат да се добавят всякакви функции, които не сте виждали преди. Затова съм много развълнуван. Купих си един минути след като беше съобщено.

Всичко ли купувате веднага?

Не, даже и от Apple. Обаче това си го купих веднага.

Apple драстично се оттегля от използването на чиповете на Intel.

Да, няма връщане назад.

Понеже плановете на Apple бяха зависими от това кога Intel ще пуснат тези процесори.

Ето защо всички Мас и всичко останало трябваше да бъде в синхрон с Intel. От друга страна, те трябваше да вложат стотици допълнителни долари в Mac във връзка с всички маржове, които трябваше да плащат на Intel. Когато на Intel трябва да се платят 200 хиляди, 300 хиляди, 400 хиляди долара за всеки Мас, какво означава това? Сега Apple могат да използват тези пари и дори да намалят цените или да правят нововъведения и да добавят още нещо в Мас.