Exante очаква нови вълни на Covid през зимата

Йенс Нордвиг, основател и директор на Exante Data

14:38 | 22 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Йенс, вие и вашата компания  Exante сте лидери в обработването на данни и статистика за Ковид. Днес, в публикацията ви в Twitter вие се фокусирате над броя на случаите. Аз пък обърнах внимание на наистина ужасяващите данни за отделни държави. „Гардиън“ подчертава, че България и Латвия затягат мерките, а Джонатан Феро спомена и Великобритания. Готови ли сме за още една поредица от глобални локдауни?

Анализираме брой заболели, брой хоспитализации, брой смъртни случаи, но трябва да картината в нейната цялост. Намираме се на такъв етап, че само броят на случаите ще ни даде невярна картина за сериозността на положението спрямо предишните вълни, защото броят на хоспитализиранете не е както преди. Ако разгледаме случващото се в момента, вие сте прав – в Източна Европа има скок в броя на заболелите. Но ще ви дам един пример.

Преди няколко месеца, Румъния продаде ваксините си на Дания, страната, където аз съм роден, защото не искаха да ги използват.

Има държави, в които ваксинационното покритие е все още много ниско и те ще имат проблеми през зимата. Има и друга група страни, където ваксинационното покритие е много високо и там натискът над болничната система ще бъде много по-слаб отколкото при предишните вълни.

Така че, ще има зони на силни зимни вълни, които ще са концентрирани там, където значително се изостава с ваксинациите. А от икономическа гледна точка, ще видите, че вълната, пред която евентуално сме изправени в момента ще има много, много по-малко последици отколкото предходните вълни.