Какъв сценарий се очертава при по-студена зима

Ед Морс, главен анализатор за петрола в Citi Group

21:20 | 21 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Какъв сценарий се очертава при по-студена зима? Това е въпросът. Ще разговарям за това при петрол все още над 80 долара за барел с Ед Морс, главен анализатор за петрола на Citi. Забелязваме пълно пресъхване –спад в запасите на суров петрол като цяло и на дестилат и бензин. Каква е ситуацията с търсенето и предлагането тук, в САЩ?

Много е затегната. Запасите намаляват до все по-ниски нива. Не само в САЩ, но и запасите навсякъде по света. Споменахте за времето.

Цифрите, които следим са броят на дните, за които една компания има запаси.

Смятаме, че има един такъв „здравословен“ период на обезпеченост е от 55 до 60 дни. Пред април миналата година този период беше по-продължителен и нямаше място за съхранение на петрол и цените минаха на негативна територия. Нямаше повече място за складиране.

Този път се тревожим, че при студена зима, периодът, за който може да се покрие търсенето за страните в ОИСР и като цяло за обозримите запаси може да падне под 50 дни. Това е почти нечувано. Точно обратното отпреди 14-15 месеца.

 

Вие сте добре. Вие сте като енергиен остров сред всички нас, които имаме проблеми. Каква ще бъде прогнозата в Европа и Азия?

Напълно сте прав. Ние сме остров. Ние сме като цяло самодостатъчни. Абсолютно сме самодостатъчни за природния газ. Макар цените тук леко се да понижиха под 5 долара за милион британски термални единици,  в Азия спот цената за втечнен газ се движи около 33-35 долара.

Подобни са нивата и в Европа.

TTF са като JKM в Азия и вашите цени за термална единица също са нагоре.

Така че, да, много трудно начало на зимата за останалата част от света.

Ще стигнем там след малко. Но нека се върнем към това, което Гай казва. Че сме добре, че САЩ са добре и енергийно независими. Че имат петрол и природен газ. Но ние не ги произвеждаме. Защо тогава цената сякаш е сгрешена?

Не е напълно сгрешена. Това е дисциплината на публично търгуваните компании, на частните компании, които наистина ускоряват производствената дейност. Не знам какви бяха данните за производство на Международната енергийна агенция, мога да коментирам, ако ми кажете. Имаме обратното на пълно затваряне и урагана Айда.

Ние сме далеч над най-ниската точка.

Затова вероятно годината, която предстои ще прилича повече на 2019, отколкото на 2020г или 2021г. Ще имаме нещо от порядъка на 300-400 хиляди барела на ден ръст на американското производство на петрол, ако включите и NGL – петролните продукти, наред с производството на природен газ и суров петрол.

Така че смятам, че производството ще продължи да се увеличава и скоро публичните компаниите ще се включат към това, което правят частните.

Производството е 100 хиляди барела на ден под нивата отпреди урагана Айда. Да, произвеждаме повече петрола тук.

И Пермският басейн е на нивото от последния си пик.