Новото правителство на Германия ще се фокусира върху възобновяемите източници

Олаф Шолц, финансов министър на Германия

17:28 | 14 октомври 2021
Обновен: 17:31 | 14 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Виждаме, че има увеличение на цените.

Те се дължат на пандемията от Covid-19 и нейните икономически резултати.

Знаем, че всички мерки, които предприехме през последната година за борба срещу кризата, намалиха цените. А сега, когато икономиката отново върви нагоре, виждаме обратния ефект.

От друга страна има много цени, които се увеличават, например на петрола и газа, което също се дължи на икономическото възстановяване в световен мащаб и някои други причини.

Но засега всички експерти ни казват, че догодина ще имаме нормализиране на ценовата инфлация отново.

Това ни казват световните експерти, експертите в централните банки по света и дори тези в Европа и Германия, така че наблюдаваме много внимателно тази ситуация и ще вземем необходимите решения, ако е нужно.

Работим усилено, за да развиeм икономика, която не зависи от изкопаеми ресурси.

Това ще бъде постигнато за много кратко време.

Така че нашата идея е, че през 2045 г. да имаме благоприятна за климата и климатично неутрална индустрия, което означава, че ще има милиарди инвестиции за стоманодобивни заводи, за тези които работят в химическата промишленост, за автомобилната индустрия, за машиностроенето и всички тези индустрии, които са така успешни на световно ниво.

Това, от което се нуждаят е електричество от възобновяеми източници.

Затова една от най-важните задачи на новото правителство ще бъде разширяването на производството на вятърна енергия от вятърни паркове в океана и на сушата и добив на слънчева енергия.

Ще трябва да увеличим нашите инвестиции в преносната мрежа, така че всичко това да може да се осъществи и да продължи индустриалната промяна.

А от друга страна на този етап имаме снабдяване с енергия, която не идва само от газ, а от газ от различни ресурси от Скандинавия, от Северно море, от Холандия и от други места.

Също така все още използваме въглища, което върви към приключване. Това е в плановете ни да стане много скоро, но няма да бъде през следващата година.

Имаме солидна ядрена енергия, която използваме и това ще приключи следващата година.

Така че има място за маневриране и за вземане на необходимите решения.

Всички, които участват в разговорите заедно ще съставят правителство преди края на годината.

Това, което правим изглежда много добре.