GPIF няма да купува китайски дълг в юани

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 29 септември 2021
Обновен: 14:24 | 29 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд GPIF реши да не включва деноминирания в юани китайски държавен дълг в своето портфолио. NIKKEI съобщава, че дълговата криза с Evergrande e натежала при решението на най-големия в света пенсионен фонд. GPIF казва, че ще използва глобалния индекс на Footsie Russell без китайския дълг.

Американският сенатор Елизабет Уорън казва, че няма да подкрепи Джером Пауъл за втори мандат като председател на Фед. Тя е най-висшият демократ против оставането на Пауъл на поста.  Мандатът на Пауъл изтича през февруари. Не е ясно обаче дали неодобрението на Уорън би провалило Пауъл, който има надпартийна подкрепа от Сената и вероятно ще бъде преизбран отново, ако президентът Байдън го избере.

"Вашите предишни действия предизвикват сериозно безпокойство у мен. Вие сте действал, така че да направите нашата банкова система по-малко безопасна и това Ви прави опасен човек, за да оглавявате Федералния резерв. Затова ще се противопоставя на Вашата повторна номинация", каза сенатор Елизабет Уорън от Демократическа партия.

Поддръжници на кандидатите да оглавят Либералдемократичната партия в Япония, Фумио Кишида и Сони Такеучи приеха да си сътрудничат, ако някой отиде на балотаж срещу Таро Коно. Днес управляващата партия гласува за смяната на Йошихиде Суга, а по-късно бе избран Фумио Кишида. Победителят почти със сигурност ще стане следващият премиер на Япония.

Китайският президент Си Дзинпин се стреми към значително увеличаване на броя на техническите специалисти, както и повече разходи за изследвания и развитие. Държавните медии пишат, че Си е казал на среща в Пекин, че Китай трябва да разчита изцяло на себе си във високите технологии. Призивът на Си бе отправен в рамките на доктрината за общ просперитет и на фона на продължаващия регулаторния натиск срещу дигиталния сектор.