Новите предизвикателства на AmCham в Китай, част 1

Кер Гибс, президент на AmCham Шанхай

11:30 | 29 септември 2021
Обновен: 11:44 | 29 септември 2021
Преводач: Вера Рашева

Изглежда още повече членове правят повече инвестиции тази година в сравнение с миналата. Проучването е от месец юни до юли, когато започна значителен по мащаб регулаторен контрол. Очаквате ли промяна в настроението след него?

Мисля, че определено е повишена степента на всеобщия оптимизъм, а това е голяма промяна през последните две години.

Всъщност има връщане към най-високата степен на оптимизъм в историята.

По същество през последните две години поради търговската война и впоследствие Covid станахме свидетели как степента на оптимизъм повсеместно рязко спадна.

Сега отново сме в рамките на 70-80% по отношение на степента на оптимизъм откъм петгодишна перспектива за регулаторната среда.

Поставяте за разглеждане интересен въпрос.

Нещата са смесени. Перспективата за регулаторната среда всъщност зависи от сектора.

Свидетели сме на значителен оптимизъм в регулаторната среда от страна на компаниите за финансови услуги, което до известна степен е резултат от Първа фаза на споразумението със САЩ.

Наблюдават се улеснени условия по отношение на предоставяне на възможности на чуждестранни компании за финансови услуги.

Някои от тези ваши членове коригираха ли бизнес стратегиите си предвид последното силно въодушевление?

Трудно е да се направят корекции. Обаче става въпрос само за сектора на образованието, понеже той доста време е поставен под натиск.

Сблъсква се с по-високи вътрешни разходи — разходите за живот на работещите в този сектор. Ограниченията заради Covid повлияха прекомерно, особено в някои международни училища, които са зависими от чуждестранни учители.

За тези чуждестранни учители и техните семейства беше наистина трудно да се върнат в Китай. Това се отрази на този сектор и за него развитието на регулаторната среда беше неблагоприятнo. А сега и това. Така че е налице висока степен на несигурност на пазара в рамките на този сектор.