Защо Evergrande влияе на световните пазари

Софиа Хорта е Коста

12:30 | 23 септември 2021
Обновен: 14:02 | 23 септември 2021
Преводач: Кирил Петков

Evergrande сериозно влияе на световните пазари.

Историята вече не засяга само Китай.

Хората се тревожат, че обявяването на неплатежоспособност или банкрутът на този предприемач може да повлияе негативно пазара на недвижими имоти на Китай и да причини кредитна криза, подобна на Lehman.

Компанията започна се нарича китайския Lehman.

През понеделник за първи път видяхме реакция не само на китайските, но и на световните пазари.

Тя бе подсилена от затварянето на редица пазари из Азия поради празник.

Същият празник бе почивен ден за Китай, поради което не научихме нищо от Пекин относно възможните им планове за овладяване на ситуацията.

Всичко това е резултат от мерките на Китай за овладяване на пазара на имоти.

Има твърде много ливъридж във финансовата система.

Си Дзинпин иска да освободи икономиката.

Преодоляването на неравенството в недвижимите имоти е основна част от Инициативата за общия просперитет, целяща Китай да стане по-равностойно общество.

Как би могъл да помогне Китай?

Знаем, че Пекин вече нае собствени финансови съветници, които да разгледат дълговете на Evergrande.

Но властите не са издали нищо относно плановете си за компанията.

Правителствените медии, обикновено готови да коментират пазара в периоди на подобни тревоги, също не са казали нищо по въпроса.

Следим за коментари и статии в правителствените медии, както и действията на Китайската централна банка, която вече вля ликвидност във финансовата система в случай на кредит стрес.

Какъв е най-лошият сценарий?

Най-лошият сценарий е да няма никакви действия от страна на Пекин и дезорганизиран колапс на Evergrande, който после да се разпростре не само в имотния сектор в Китай, но и сред банките, които отпускат кредити на имотния пазар и това да предизвика продължително забавяне на икономиката на страната.

В момента Китай е двигателят на растежа на света и това очевидно ще засегне се само Азия и развиващите се пазари, но и глобалния ръст. Намираме се в период, когато централните банки по света обмислят да спрат стимулите. Така че моментът е много важен и проблемът трябва да се управлява добре.