Си Дзинпин отказва среща с Джо Байдън

Ник Уодъмс, Bloomberg

18:53 | 15 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Има няколко фактора. Първо, президентът Си не е напускал Китай от дълго време, около 600 дни. Така че, точно по тази причина е малко вероятно той да дойде на общото събрание на ООН следващата седмица, или на срещата на Г20 в края на годината, или да проведе специална среща с Джо Байдън.

Но има и други проблеми – за какво ще разговарят двамата лидери. През първия месец от президентството си Байдън по същество изложи схващането, че надпреварата с Китай ще едно от предизвикателствата, определящи следващите няколко десетилетия. Той наиситна изостри реториката срещу Китай, в някои отношения дори повече отколкото това направи президентът Тръмп.

Такава е атмосферата и големият въпрос е за какво наистина биха могли да разговарят. Те искат да се срещнат, но такава лична среща няма да се състои скоро.

Точно това е проблемът. Обичайно, би имало много възможности във времената преди Ковид. Такива възможности са срещите на Г20, общото събрание на ООН, в които Си Дзинпин е участвал преди. Тогава биха имали възможност да се срещнат, но заради строгите ограничения това не се случва.

Но освен това, достатъчно е да споменем, че сме далеч от ситуацията, при която Си Дзинпин посрещна Доналд Тръмп в Пекин за няколко дневна среща. Ето това не може да се случи в момента.