Електрическото бъдеще на колите: фактите

Дейвид Уестин, Bloomberg News

14:32 | 1 септември 2021
Преводач: Кирил Петков

Едва преди дузина години американската автомобилна индустрия висеше на косъм от краха поради голямата финансова криза. Президент Обама обеща това да не се случи.

"Не можем, не трябва и няма да оставим автомобилната ни индустрия да се изпари", каза президентът на САЩ Барак Обама.

Индустрията премина през болезнено реструктуриране преди да стане по-малка, по-ефикасна и по-печеливша. Едва постигнала всичко това, отново ѝ се налага да премине през метаморфоза поради световния преход към електромобили.

"Бъдещето на автомобилната индустрия е електрическо. Батерии, кабели, горивни клетки, но електрически. Няма връщане назад", казва сегашният президент Джо Байдън.

Индустрията може ли да се справи?

Традиционните производители ли ще ни поведат към  бъдещето или ще отстъпят пред изцяло електрическите компании като Tesla и Rivian? Според Дан Айвс от Wedbush президентът Байдън създаде огромен нов пазар: "Това е раждането на пазар за 5 трилиона долара. Байдън му даде зелена светлина в САЩ, които изостават в сравнение с Европа и Китай".

И според Айвс General Motors са в добра позиция. Той смята, че ако GM докаже своята визия за електромобилите, през идните години акцията ще бъде прекласифицирана по-скоро като акция от групата на иновативните технологии и електромобилите, отколкото като традиционен автопроизводител.

Кати Ууд от Ark Investments казва, че традиционните автопроизводители са изостанали твърде много, за да успеят да наваксат:

"Разгледайте бюджета за развойна дейност на традиционни производители като General Motors. 10% от него, или 25 милиарда щатски долара капиталови разходи се влагат в електромобили. Би трябвало да достигат 100% като се има предвид какво ще стане. Тези компании едва започват прехода и предлагат коли, които не отговарят нито на пробег, нито на останалите стандарти, особено в сравнение с модела S на Tesla от 2012 г".

Но в края на краищата може би не само електромобилите ще решат кой ще спечели. Възможно е решението да са редица технологични иновации, които идват с електромобилите. Или както казва Адам Джонас от Morgan Stanley: "Ford даде признаци на ускоряване. По-добре късно отколкото никога. Но нашият избор е General Motors под лидерството на Мери Бара, която постигна невероятен обрат с реални действия. Компанията започна да се представя като жизнеспособен еднорог от ново поколение във фаза ETF преди SPAC".