Китай цели да намали разходите за деца на семействата, част 1

Джон Лю, Bloomberg и Катрин Лим, Bloomberg

12:59 | 23 юли 2021
Обновен: 13:04 | 23 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Очевидно причината за това е, че населението на Китай е на ръба да започне да се свива.

Държавният съвет на Китай излезе с политики, насочени към стимулиране на раждането, които искат да въведат до 2025 г.

Как ще го направят? Ще се опитат да намалят разходите за раждане и грижите за деца. Например търсят начини да въведат приспадане на данъци за детски грижи.

Правителството премахва и глобите, които налагаше на хора, които нарушават строгите ограничения върху броя на децата, които би могло да има всяко семейство. Очевидно този брой наскоро бе увеличен на три.

Казаха също, че стриктно ще регламентират услугите за извънучилищно обучение, въпреки че не са уточнили спецификата на това как точно ще изглеждат тези разпоредби.

В 10:00 часа тази сутрин се проведе брифинг в Пекин, където служители от Министерството на образованието и от Министерството на Националната комисия за реформа на здравеопазването ще говорят за начини за повишаване на раждаемостта. Така че може да получим повече информация от тях.

Видяхме незабавно покачване на акциите в САЩ, което е някакво леко облекчение, че разпоредбите за тези услуги не са толкова строги, колкото може би хората са се опасявали.

Очакват се подробности за новите правила, които могат да бъдат въведени. Имах разговори за потенциална забрана на обучението през почивните дни, през ваканциите.

Структурно, ако проследим траекторията занапред, вероятно ще видим по-слабо търсене на извънкласно обучение, тъй като родителите плащат за това, което правителството защитава като алтернативни дейности за децата, особено в часовете след училище.

Вижте втора част на видеото.