Препятствията пред работещите жени в Китай - част 2

18:38 | 21 юли 2021
Обновен: 18:39 | 21 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Ева Джан, статистик в Института за международна икономика Питърсън, каза за Bloomberg:

"В момента китайските жени са 40% от работната сила, но се изправят пред стъклен таван при всеки опит да се изкачат в корпоративните структури.

Жените срещат трудности и в намирането на работа. Обявите за работа намекват или направо казват, че предпочитат да наемат мъже.

В момента жените трябва да жертват кариерите си за да родят.

Китай е специален, защото подпомага майчинството с много помощи, докато не предлага никакви държавни помощи или отпуск за бащинство.

Когато една жена реши да стане майка, тя ще трябва да прекара месеци извън работата си и когато се завърне ще понесе още повече дискриминация."

За да се справи с проблема, през 2019 г. правителството разработи по-специфични правила за да забрани дискриминация в наемането на работа.

Китай има една от най-големите пропорции жени в работната сила от Азия, но все още се очаква жените да се грижат за децата поради липсата на услуги за грижа за деца.

През декември пекински съд отсъди в полза на компанията, уволнила Лиу, и отхвърли обжалването ѝ по-рано този месец.

Съдът прие обяснението на компанията, според което всяко нейно решение е било обичаен бизнес ход, и реши че няма достатъчно доказателства за дискриминация. Но Лиу не губи вяра.

По нейни думи страната ѝ вече разрешава до 3 деца в семейство и е обявила, че ще подкрепя тази политика със съответните мерки за защита.

Те включват защита на правата на жените.

Лиу очаква в бъдеще да види повече политики и регулации, защитаващи правата и интересите на жените на Китай.