Зелени новини: LEGO рециклира тухлите

Дженифър Забасаджа, Bloomberg

08:30 | 6 юли 2021
Обновен: 10:23 | 6 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Това е Bloomberg Green. Аз съм Дженифър Забасаджа в Ню Йорк с вашия зелен брифинг.

Жега

Безмилостната топлинна вълна, преминала през северозападните американски щати причини поредица спирания на тока през тази седмица. Според организацията Power Outage US те засегнаха над 30 хиляди клиенти във Вашингтон и Орегон. Възможно е заради температурите да изгорят трансформатори и да претоварят далекопроводите.

Самолети

Международна асоциация за въздушен транспорт IATA ще поиска от превозвачите да стигнат нетни нулеви емисии до 2050г. Натискът върху сектора се увеличава заради продължаващата употреба на изкопаеми горива. Някои големи авиокомпании вече поеха ангажименти - но групата не е обновила целта от над десетилетие.

Емисии

Очаква се най-големият пазар за въглерод да нарасне с плановете на Европейския съюз за по-тежки ограничения върху замърсителите. Промените са част от пакет, целящ да трансформира всеки икономически сектор. Проект на плана показва че цената на замърсяване в блока може да нарасне с над 50% до края на десетилетието.

Тухли

LEGO може да е открила начин да стане по-екологична с представянето на нова тухличка, изградена от рециклирана пластмаса. Компанията за играчки е отделила над 400 милиона щатски долара за своето екологизиране.