ДиНаполи: Exxon заложи собственото си поражение

Томас ДиНаполи, контрольор на щата Ню Йорк

16:00 | 27 май 2021
Обновен: 19:00 | 27 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Exxon трябва да заеме лидерска позиция в трансформацията на операциите на компанията. Не само да е печеливша днес, но и дългосрочно.

Според нас това включва да се справят с риска от промени в климата и нуждата да са част от новата нисковъглеродна икономика, която се заражда.

Exxon е много упорит в това отношение и не се съгласява да го направи.

Сега имат поне двама нови директори с опит в индустрията и опит от предишни трансформации на други места. Така че компанията реагира на това, което искат акционерите. Да осигури по-добро бъдеще – финансово, за компанията и акционерите и по-отговорно към спешните нужди на климата.

 

Не знам дали бих използвал думата „объркано“, но определено бих казал, че към Exxon и ръководството е насочено огромно внимание от страна на големите институционални инвеститори като нашият сестрински фонд в Калифорния.

Доволни сме, че подкрепихме Engine No. 1 да влезе в борда.

Разбирам, че BlackRock, много убедителен глас в тези разговори, също подкрепи с вот включването на двамата номинирани.

Явно има поне две такива имена, може би ще има и трети.

Това праща силно послание.

Да не забравяме какво се случи днес и че всъщност инвеститорите от години настояват пред Exxon за това и други предложения.

Компанията просто не реагираше досега. Или пренебрегваше желанията на акционерите – през 2017, когато имаше 60% вот да действат по сценария за 2% повишение на температурата. Анализът на техния бизнес модел според Парижкото споразумение не ги накара да отговорят на нашите тревоги.

Те отхвърлиха други предложения на акционерите..

Активистите-инвеститори и институционалните инвеститори не се отказаха. Факт е, че Exxon досега не е реагирал, както искаха.