PBOC предупреди за рискове с крипто

Вони Куин, Bloomberg News

12:05 | 19 май 2021
Обновен: 08:10 | 20 май 2021
Преводач: Антон Груев

Говорител на Китайската централна банка заяви, че криптовалутите не трябва и не могат да бъдат използвани на пазара като пари, защото не са реални валути.

Банката публикува съобщението в официалния си канал в WeChat, заради скорошния ръст в спекулациите с криптовалути. Финансовите и платежните институции не могат да поставят цени на продукти или услуги с дигитални пари, нито могат да извършват застрахователни услуги с тях.

Чипове

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза, че американският Сенат ще отдели 52 млрд. долара, за да подкрепи местното производство на полупроводници като част от по-широк закон, който цели да подобри конкурентоспособността на САЩ с Китай.

Мярката за одобряване на разходите беше включена в законопроект за отбраната за тази година, но без да осигури средствата. Шумър нарече тази промяна и измененията в Закона за Китай важна крачка.

"Този закон вече ще включва историческа и незабавна финансова инжекция федерални средства в сектора на полупроводниците, за да подпомогне вътрешното производство и подсигури снабдителните вериги. Това е важна крачка", каза Чък Шумър.

Иран

Руският представител в Международната агенция за атомна енергия отрече репортажа, че очаква скорошен пробив в продължаващите преговори за възраждане на иранската ядрена сделка. В Twitter той написа, че въпреки значителния напредък, все още остават неразрешени въпроси. По-рано от BBC предадоха, че вероятно сделката е все по-близо и че очакват съобщение в сряда.

Colonial

Комуникационните системи на оператора Colonial Pipeline отново работят, след като по-рано имаше мрежови проблеми, които засегнаха доставчици. Доставчикът на горива се опитва да се възстанови от кибератака, която го накара да спре дейността си. Това създаде хаос в доставките на горива в югоизточните американски щати. Спирането доведе до сериозен недостиг на горива и скок в цените. Доставките на горива още не са възстановени напълно.