Стигна ли Япония прага на нова рецесия

Изуми Девалие, ръководител Проучвания Япония, BofA

10:03 | 18 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Свиването в Япония е в духа на очакванията. Ако разгледаме компонентите, свиването на потреблението бе леко под очакваното. Забавянето бе по-голямо.

Това е май една от лошите изненади.

Като цяло няма много нова информация тук.

Знаехме, че третата вълна в началото на годината засегна потреблението.

Проблемът в Япония е, че препятствията заради пандемията продължават. В момента сме насред четвърта вълна.

Тревогата сега е как да се преодолеят негативните ефекти за потреблението в това тримесечие и евентуално в бъдеще според темповете на ваксиниране.

През второто тримесечие все още има слабо възстановяване, но рисковете от спад и възможността от негативни данни остава. Причината е защото има две препятствия, които влияят на Япония в краткосрочен план.

Първото е извънредното положение и последиците от ковид.

Вторият проблем е в производството. Износът е много силен. Но в краткосрочен план имаме опасения за недостиг на доставки, особено в автомобилния сектор.

Според това колко ще бъдат зле данните за производството през май и юни, може да имаме негативни данни.

Знаем, че досега най-големите последици от чиповете са в автомобилния сектор. Май ще има най-малкото умерени съкращения в производството поради недостига на чипове.

Тревогата е в две части – първо колко време ще продължат негативните последици за автомобилния сектор. Дали ще се нормализират през лятото, както казват някои.

Вторият е дали този недостиг ще се разпростре извън автомобилния сектор.

Има някои анекдотични истории по въпроса, но ние не забелязваме в проучването, нито в данните за производството недостигът да е излязъл извън автомобилния сектор.

Това трябва да се следи.