Киберсигурността е слабост на всички индустрии

Робърт Каплан, президент на Фед Далас

13:56 | 11 май 2021
Преводач: Мария Попова

Последиците за икономиката зависят от продължителността на спиране на работата. А не е известно дали говорим за няколко дни или за по-дълъг период. Ако спирането е краткотрайно, това ще смекчи последиците за потребителите по източното крайбрежие на газ, дизел и горива. Ако продължи по-дълго, ще има по-значителни последици.

Но тези последици няма да засегнат толкова производството на петрол и газ, а по-скоро потребителските цени и точно тях следим ние. Засега, ефектът е минимален и ние очакваме да разберем колко ще продължи това спиране.

Това е слабото звено на САЩ във всички индустрии. Днес говорим за един сектор, но засегнати са множество индустрии. Затова и ние във Фед отделяме много време на киберсигурността при плащанията и другите ни дейности. Но всяка индустрия инвестира значителни суми за защита. Инцидентите, за които знаем, че са свързани с рансъмуеър стават все повече. Така че, това е проблем и това е инфраструктурен проблем, върху който ние трябва да останем фокусирани.

 

Проблемът, за който споменавате е, че при криптовалутата можете за скриете самоличността си. Това улеснява плащанията за рансъмуеър и е фактор, който трябва да имаме предвид.