Ще поскъпнат ли колите

Еди Спенс, Bloomberg News

22:00 | 10 май 2021
Преводач: Антон Груев

Месецът е май, а цените на суровините скочиха неимоверно. Всичко от медта, през кобалта, през царевицата и пластмасата поскъпва. Много хора се питат как това ще се отрази на нещата, които си купувам. Отговорът е, зависи, но едни от първите засегнати може да бъдат автомобилите.

В момента на автомобилните пазари има огромно движение, защото всеки иска да шофира. Но има и недостиг на автомобили, заради недостига на полупроводници. Това значи, че автопроизводителите имат огромна власт при ценообразуването и могат да превхърлят увеличението в собствените си разходи на потребителите.

Автомобилите се произвеждат предимно от стомана. Някои от по-скъпите спортни автомобили са направени от алуминий. Цените и на двата метала скочиха. Стоманата се търгува на исторически върхове заради ограниченията в китайското производство, а алуминият също се насочва към рекордна стойност.

Вътре в автомобила има и много медни жици, а медта наскоро достигна най-високата си цена в историята, което значи, че разходите за компаниите ще се увеличат.

Почти всички суровини за автомобилите поскъпват. Дори паладият, от който се правят катализаторите, които се намират в задната част. Ето това е катализаторът. Той е направен от ценни метали, които достигнаха исторически върхове, може би заради това много хора ги крадат.