Израел не забелязва риск от взрив на инфлацията отвъд целта от 3%

Амир Ярон, гуверньор на Bank of Israel

19:06 | 10 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Израел се радва на наистина бързо и ефективно ваксиниране, макар че ни отне малко повече време. Нивата на смъртност сериозно намаляха и това отвори възможност да бъдат вдигнати много икономически ограничения. Забелязваме ръст на икономическата активност постоянно, дори в сегменти, които първоначално бяха затруднени като ресторанти и кина, както и стадионите.

Имаме пълно основание да вярваме, че въпреки новия вариант, който е устойчив на ваксините, ще имаме много силен ръст. Говорим за 6,3% за 2021г. И 5% за 2022г.

Това ще ни постави на 1,4% над нивата, където трябваше да бъдем, ако нямаше пандемия.

Забелязваме доста затруднения, както от страна на предлагането – има доста натрупано търсене, а големият проблем не само за Израел, а и по света е да оценим нивото на инфлацията, което определено се повишава. Например в Израел тя бе негативна през кризата и по-голямата част от комисията по монетарните въпроси се насочи към подкрепа за икономическата активност. Сега вероятно ще влезем в целта си – между 1 и 3% още следващия месец.

Но определено има повишение на нивото на инфлацията.

Дали е временна и колко време ще продължи – всеки се пита за това.

При продължителна инфлация ще бъдат засегнати инфлационните очаквания. Следователно ще бъде засегнат и периодът на ръст на инфлацията.

Въпреки това не забелязвам риск от взрив на инфлацията отвъд целта ни, която е 3%.