Меркел се противопостави на отказа от интелектуална собственост за ваксините

Рейчъл Чан, Bloomberg

14:35 | 7 май 2021
Обновен: 14:51 | 7 май 2021
Преводач: Антон Груев

Ситуацията става заплетена, защото Джо Байдън и администрацията му настояха за отказ от патентите. Но според мен хората осъзнават, че това е просто политическа символика. Построяването на заводи за ваксини ще отнеме години, а държавите имат нужда от препаратите незабавно. Така че заможните страни трябва да използват излишните количества и да ги изпратят веднага на нуждаещите се страни, вместо да разиграват театър и да говорят за организации, които ще бъдат създадени след години. 
Ангела Меркел казва, че няма нужда да се прави нещо, което пречи на един от фундаментите на биотехнологичната индустрия, а именно защитата на интелектуалната собственост, за да се решат тези проблеми.

Докато западните държави обсъждат предложението за отмяна на патентите от СЗО, Китай тихомълком увеличи доставките си за развиващите се страни. Особено след като Индия спря да изнася ваксини. Индийският институт Serum беше основният доставчик на ваксини за програмата на СЗО COVAX, на която разчитаха много от развиващите се икономики. След като кризата в страната се задълбочи, от института спряха доставките за програмата и Китай се намеси, като обеща да предостави 200 милиона дози за развиващите се страни. Това е най-големият ангажимент, който една държава е поемала към по-слабо развитите страни. И тази дипломация на ваксините вероятно ще създаде още влияние и още зависимост. Но може би западния свят трябва да се фокусира именно върху това, вместо върху отмяна на патенти върху ваксините.