САЩ разреши на напълно ваксинираните да излизат без маски

Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

15:04 | 28 април 2021
Преводач: Антон Груев

Има много ситуации, при които изцяло ваксинираните хора няма нужда да носят маски. Особено ако са на открито.

Ако сте изцяло ваксиниран и искате да присъствате на малко събиране на открито с хора, които са ваксинирани или не са, или пък да се храните в открит ресторант с приятели от няколко домакинства – науката показва, че ако сте имунизирани, може да го направите безопасно, дори да нямате маска.

На сайта на Центъра за контрол и превенция на заболяванията може да откриете списък с множество дейности на открито, които може да извършвате безопасно без маска, ако сте напълно ваксинирани.

Най-общо дейностите на открито без маска са безопасни за имунизираните.

Въпреки това продължаваме да препоръчваме да носите маска на оживени открити места, като пълни стадиони или концертни зали, където има по-малко възможност да се спазва дистанция и където вероятно има много неваксинирани хора.

Тази препоръка ще остане в сила, докато не бъде ваксинирано голям процент от населението.

Какво може да правите на закрито?

Тук отново използваме една графика, при която нищо не се е променило за хората без ваксина. Маските за задължителни, а рискът остава висок.

На друга графика може да видите значително по-малкия риск за имунизирани.

Предвид информацията, която имаме за ваксините срещу Ковид и тяхната ефикасност, имунизираните хора могат безопасно да се върнат към любимите си дейности на закрито.

Основните принципи, които публикувахме по-рано днес и множеството примери показват разликите при няколко дейности в зависимост от това дали имате поставена ваксина. И разликите са ясни.

С натрупване на данни за ефикасността на ваксините в реални условия, знаем, че изцяло ваксинираните хора с поставени маски могат да присъстват на поклонения, служби на закрито, да ходят в ресторанти и барове и дори групови тренировки на закрито.