Китай се радва на V-образно възстановяване

Енда Къран, Bloomberg

18:09 | 17 април 2021
Преводач: Мария Попова

Както вече се каза, няма съмнение, че основните данни показва, че Китай се радва на V-образно възстановяване. Има рекордена ръст от 18% за тримесечието, но по-интересното е, че се наблюдава ръст в продажбите на дребно през март. Това е много важно и мнозина очакваха да видят дали потреблението ще набере скорост. Изглежда това най-после се случва.

Когато обаче направим сравнението на тримесечна база, ръстът всъщност се е понижил от 3% през третото тримесечие на 2020 г. до 0,6%. Все още слабо се представят сектори като услугите, пътуванията в страната са все още под натиск заради ограниченията. Пазарът на труда също изпитва затруднения, въпреки че има понижение в безработицата, бюрото по статистика заговори за слабост в безработицата сред младежите. Това е тема, която следим през последната година, от началото на пандемията.

Несъмнено Китай върви по пътя на възстановяването, то е V-образно спрямо ситуацията от преди година, но както казахме то е неравномерно и в много сектори на икономиката все още има слабости.