Инвеститорите и проблемният дълг

Хауърд Маркс, съосновател на Oaktree Capital Management

10:11 | 13 април 2021
Обновен: 10:12 | 13 април 2021
Преводач: Мария Попова

Какво правите в свят на инвестиции, където всичко върви както трябва, а вие търсите проблемни зони?

Един от отговорите е, че ние активно осигуряваме решения за компании, които търсят рекапитализация на балансите си, промяна в структурата на дълговете им или просто допълнителна ликвидност.

Това не са проблемни ситуации, но има случаи, при които налице е апетит към кредит, а пазарът не го предоставя. Ние работим по цял свят, но имаме повече работа в Азия и Европа отколкото в Съединените щати.

Какви инвеститори сме си проличава в постъпките ни, когато стратегията ни не е особено харесвана. Всяка стратегия е ту харесвана, ту не, и това е моментът, в който трябва да сме изобретателни и въпреки това да поддържаме стандартите си. Много е трудно.

Ако говорим например за проблемен дълг, има много зомби компании, около 19% от всички листвани компании в Съединените щати са зомби компании. Те не генерират достатъчно пари в брой, за да плащат дълговете си.

Това гарантирано е ситуация, която за нас предоставя възможности.

Ако компаниите нямат проблеми, ако нямат неотложни нужди, то тогава инвеститорът в проблемни активи няма никаква работа.

Затова ние взимаме компании, които са в крайно затруднено положение, които не влизат в новините с нещо хубаво, а бъдещето им не изглежда светло и ако можем да купим акциите им на подходящата цена - цена, която надценява проблемите им, това е начинът ни да правим пари като инвеститори. Ние не бягаме от трудностите.