Wall Street отчита голяма равносметка след утихване на манията по #meme акциите, част 2

Бейли Липшулц, Bloomberg и Кейти Грийфълд, Bloomberg

14:04 | 8 април 2021
Автор: Петя Кушева

Завърши  ли серията на форумните акции или т.н. meme акции?

Според Бейли Липшулц, Bloomberg, зависи с кого разговаряте: "Едно от нещата, което няколко източника бързо изтъкнаха, беше че инвеститорите на дребно ще продължат с използването на платформи като Twitter и Reddit.

Ще продължите да виждате скокове в цената на отделни акции, но това няма да е достатъчно, за да стимулира пазара и просто може някой да публикува нещо в Twitter и това да подпали трейдърите като горски пожар.

Но няма да е в такава степен, в каквато го видяхме през януари, когато изведнъж повиши обема и цената на редица акции без причина."

Кейти Грийфълд смята да наблюда това с интерес занапред, защото според нея причината, поради която GameStop беше толкова болезнена за Wall Street и хедж фондовете бе огромният брой на късите позиции:

"Всички знаем числото, но в началото на годината сто четиридесет и един процента от наличните акции на GameStop бяха взети назаем и пуснати в къси продажби.

Това предизвика грандиозен взрив. Също така куриозно е, че когато говоря с инвеститори, те ми казват че активно наблюдават лихви на късите позиции, когато решават какво да правят с акциите.

Така че това може да се случи отново, но очевидно е нещо, което Уолстрийт активно се опитва да предотврати, защото не искат да попаднат в друг взрив на GameStop."