Amazon се извини за печалноизвестния си туит

Спенсър Шопър, Bloomberg News

10:35 | 8 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Все още не знаем накъде клони вотът в Бесимър. Все още продължава трудоемкият процес на определяне дали бюлетините са валидни, след което ще се преброят.

Правителствените служители ни казват, че броенето на самите гласове за или против профсъюза трябва да започне по-късно през седмицата.

Това е последното, което знаем, но не сме сигурни дали това значи утре или четвъртък или петък.

Междувременно през уикенда Amazon се извини за вече печално известния си туит, в който отрича, че шофьорите им са принудени да уринират в бутилки, защото нямат време да спрат и потърсят тоалетна заради натоварения си график. Amazon казаха, че са си отбелязали автогол, не са доволни от него и дължат извинение на представителя Покан, че публикацията не е била проверена и че трябва да са максимално точни във всеки един момент.

Рядко извинение е и Amazon трябва да преоценят подхода си. В миналото, компанията почти не е участвала в подобни спорове в Twitter и очевидно са изморени от позицията си на пинята, на цел за леви политици за разнообразни социални каузи.

Знаете, че Amazon играе ролята на гръмоотвод за проблемите на липса на равенство в благосъстоянието, данъците и други неща. Компанията постоянно е нападана и трябва да прецени доколко иска да реагира на подобни удари и да внимава да не реагира прекалено бързо и сама да си навреди.

Международният съвет за трудови отношения отсъди, че Amazon е нарушила трудовото законодателство в случая на двама служители-активисти, уволнени миналата година за насочване на публичното внимание към условията в складовете.

Такива неща подсказват, че Amazon може да уволни който си поиска и да плати глобата по-късно.

Ако нещо излезе от тези случаи, най-вероятно е да направят сделка, да платят на тези хора за да се оттегли оплакването.

В краен случай могат да бъдат принудени да ги наемат отново и да им платят със задна дата.

Но всичко това се завърта обратно към природния активизъм и служители, настояващи Amazon да обръща повече внимание на околната среда, което Amazon отхвърли.

Може да е било стратегическо нарушение на закона.

Може да са знаели, че това ще доведе до проблеми, но да са ги уволнили така или иначе, за да успокоят ситуацията, защото евентуалното наказание няма да е голямо.