чипове, технологии, Китай, IDC , ByteDance, Apple, Google, Baidu, електромобили, полупроводници, IPO, софтуер

Китай Уон, директор Технологични проучвания в Китай, Credit Suisse

18:00 | 23 март 2021
Преводач: Силвия Грозева

Индустрия на предоставяне на облачни услуги в Китай изостава с 5г. след САЩ. Говорим за услугата за предоставяне на облачни услуги.

Има обаче потенциал за ускорение на развитието й в Китай, защото миграцията към облака тук върви много бързо.

Както казвате, Huawei се пренасочва от смартфони към облачната индустрия.

В тази област имаме повече зрелост с играчи като Ali Cloud и Tencent Cloud, които вече заеха над 50% пазарен дял. След тях са останалите сравнително по-малки играчи с под 10% като China Telecom, Huawei и King Soft Cloud и Baidu, които също навлизат на този пазар.

Той ще расте силно, воден от приложенията на Intel и от насочването на компаниите към облака.

При системите извън облака като софтуера забелязваме 10-годишно изоставане в Китай след САЩ. Затова там има висок потенциал и много вертикали направо ще летят в следващите 10г.

 

Понеже пазарът расте толкова бързо, има място за нишови играчи, защото те могат да се насочат към някои приложения за индустрията. Например здравеопазването, финансовите услуги. Някои от тях са свързани с правителството или представителните му офиси.

Тези играчи улавят ръста.

Главните играчи са насочени към цената и на тях пазарът все още им позволява да растат, но в дългосрочен план бихме могли да очакваме известна консолидация.

Ако Alibaba има много разработчици, те са много хиляди и могат да се насочат към такива решения и да предложат много пълна услуга.

За разработчиците на игри например – например Tencent, те по-скоро разширяват екосистемата си.

По отделно те имат избор каква платформа да предложат спрямо разходите си и това е важно.