Юян Гу, който създаде една от най-точните прогнози за пандемията, част 1

Юян Гу, статистик и създател на платформа за прогнози за пандемията

19:12 | 22 март 2021
Обновен: 19:29 | 22 март 2021
Преводач: Мария Попова


Следя предаването ви от години за мен е чест да участвам. Как започна всичко? Миналия март бяхме под карантина и аз, както и милиони американци, бях притеснен какво предстои да се случи.

Тогава имаше прогнозни модели, които бяха твърде общи, а аз исках да използвам уменията и опита си в статистическото моделиране и да създам модел, който да показва какво ще се случи и да внесе повече сигурност в ситуацията. И ето ни година по-късно.

Опитът ми във финансите и моделирането ми помогна много. Цялата ми кариера се гради на това как да направя модел, който създава най-прецизната прогноза и как да променям и индивидуализирам моя модел, така че да е възможно най-точен.

Според мен, това е нещо уникално за финансите. Така че благодарение на този подход, основан на данните, успях да разбера пандемията като данни и да успея да направя много точни прогнози.

Когато започнах с този проект не съм очаквал да създам водещ математически модел. Това беше по-скоро личен проект.

С време осъзнах потенциала и недостатъците при много от другите модели. Те бяха създадени в академичните среди и вероятно са модели, интересуващи се повече от повлияването на политиката или показваха ефекта от определена интервенция, вместо да се фокусират над това как да направят най-прецизните прогнози.

Аз продължих да използвам данни и показах, че можем да използваме чисто базиран на данни подход, за да решим проблема и да покажем на хората какво ще се случи през следващите няколко месеца, независимо какви интервенции ще предприемат някои щати или какво прави правителството.