Ще задържи ли успеха си Peloton

Марк Гърман, Bloomberg Technology

14:30 | 18 март 2021
Обновен: 18:00 | 18 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Когато пандемията от COVID-19 започна да залива САЩ  преди около година, поръчките на скъпите велоергометри и бягащи пътеки на Peloton започнаха да набъбват. Клиентите трескаво търсеха начини да тренират вкъщи след като блокадите и затварянето на фитнесите обхванаха от край до край страната.

 В четвъртото финансово тримесечие от пандемията Peloton генерира приходи от почти 2 милиарда долара. Това е ръст от близо 800 милиона долара спрямо четвъртото тримесечие преди пандемията. Това води до ключовия въпрос на инвеститори и аналитици: дали Peloton не предлага пандемично-свързани продукти? И дали приходите й ще спаднат до нормални нива след края на пандемията? Не ми се вярва.

Този възходящ  клиентски тренд още повече популяризира марката Peloton до степен хората да купуват велоергометри и бягащи пътеки просто защото приятелите им също ги имат. Потребителите  може  да започнат и да предпочитат да тренират вкъщи, а не във фитнес, защото вече цяла година са свикнали с това.

Peloton също така таксува клиентите си за пълен достъп до цялостно съдържание на сайта си. Това е допълнителен източник на приходи за фирмата, който ще остане, дори ако продажбите на оборудване наистина спаднат.

Преди няколко месеца Peloton заявиха и че купуват фирмата Precor, което ще им позволи да предложат фитнес оборудване за търговски обекти като хотели и фитнеси. Peloton твърдят, че очакват приходите от фискалната 2021 г да надхвърлят 4 милиарда долара.

Все пак има признаци, че компанията ще срещне и  трудности. Може да се сблъска със сериозни препятствия през есента.  Най-новата услуга на  Apple – Fitness Pulse определено e завладяваща и привлече интереса на много хора в над 1,5-милиардната клиентска база на Apple. Също така  може да има и хора, трениращи с преносимо устройство, вместо с по-скъпото фитнес оборудване. Echelon  и Nordictrack също често предлагат и по-евтини уреди с много силни характеристики.

Независимо от това все пак изглежда, че Peloton ще се задържи дълготрайно.