Анди Палмът: Някои автопроизводители просто ще изчезнат

Анди Палмът, бивш оперативен директор на Nissan

17:30 | 17 март 2021
Автор: Антон Груев

Ще се случат много неща. Едно от тях е, че някои производители просто ще изчезнат. Просто няма да могат да пренастроят дейността си достатъчно бързо. Освен това някои от технологичните гиганти ще си сътрудничат с автопроизводителите. Не забравяйте, че много софтуерни и технологични дружества са опитвали да произвеждат електромобили, но са се проваляли заради невъзможност да разработят механичната част.

Така че в много отношения има логика такива като Apple и Google да си партнират, за да се възползват от скоростта в разработката на софтуер със специфичните трудности свързани с механичната част.

А Tesla е малка като мащаб, но голяма като пазарна капитализация, защото може да прави и двете. И мисля, че традиционните автомобилни компании трябва да вземат решение – да съществуват или да изчезнат. И ако ще съществуват, да започнат или да правят софтуер сами, което е много сложно, или да си партнират с технологичните гиганти.

 

Във Великобритания над 850 000 души работят в автомобилни заводи. Това са много хора и значителна част от икономиката, в която много британци изхранват семействата си. И сме добри в това. Поне относително – добри сме в производството на висок клас премиум и луксозни автомобили и се надявам това да продължи още дълго време. И ако ще сглобяваме автомобили и че това е целета ни, което мисля че трябва да правим – наблизо трябва да имаме заводи за батерии.

Тези акумулатори се интегрират все повече в автомобилите. Те са големи и тежки, обикновено около 400 килограма и са много скъпи. Затова не бихте искали да имате голямо количество от тях в снабдителната си верига, защото това значително ще раздуе баланса ви. Така че е жизненоважно да произвеждате батериите и автомобилите близо до едни до други. В противен случай, автопроизводителите ще отидат там, където се правят батерии. Точно това са рисковете за Великобритания.

Въпреки това, маржовете при производство на батерии и автомобили не са големи и разликите идват от софтуера. Автопроизводителите, които искат да останат значими и да запазят голямата си капитализация, да приличат на Tesla, но трябва да разработват и софтуера.