Слабите връзки на веригите за доставки на чипове

Недостигът не е само при автопроизводителите, а всичко – от 5G телефони до медицински апарати.

18:30 | 8 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Веригите на доставка на световните производители показват признаци на натиск и полупроводниците или чиповете са сред най-силно засегнатите.

Съчетанието от пандемия, политически решения и увеличаващо се търсене на електромобили създаде идеалната буря в индустрията.

През януари Honda съкрати вътрешното производство на един от японските си заводи.

Nissan коригира производството на хечбек модела Note.

General Motors обяви през март, че удължава временното затваряне на три североамерикански завода поради нечувания недостиг на полупроводници.

Недостигът не е само при автопроизводителите, а всичко – от 5G телефони до медицински апарати.

Недостигът се оказа толкова голям, че президентът Байдън се намеси с указ и нареди на правителството да преразгледа веригите за доставка за критични продукти.

Кризата се зароди още през 2019. Търговската война на президента Тръмп с Китай също изигра своята роля за проблемите с доставките.

Около 10% от световното производство на чипове идва от SMIC, компания за полупроводници, частично собственост на китайското правителство.

През 2020 САЩ забрани на американски компании да продават за SMIC.

"Това е проблем на индустрията.  Разбира се, работим всеки ден с различни смесени екипи в търсене на възможности и намаляване на последиците", каза Мери Бара, председател и директор на GM.

"През първото тримесечие имахме някои смущения и спирания на производството в някои заводи. Ситуацията остава волатилна", каза Ола Калениус, председател и директор на Daimler.

"Съчетанието на коронавирус и последици от забраната за американските компании да продават технологии за нас и други компании има силно негативен ефект", смята Анди Пърди, главен директор по сигурността, Huawei.

"Трябва да се уверим, че тези вериги на доставка за сигурни и надеждни. Наредих на висши представители от моята администрация заедно с индустриалните лидери да намерят решения за този недостиг на  полупроводници", обяви президентът на САЩ Джо Байдън.