Какъв е подходът на Китай към растежа

Майкъл Хирсън, ръководител на отдел Китай и североизточна Азия в Eurasia Group

22:00 | 5 март 2021
Автор: Антон Груев

Бих казал, че подходът на властите към растежа е доста предпазлив. Те все пак определиха цел за растежа. Фискалният дефицит ще бъде 3,2%, аз очаквах да бъде 3$.

Това показва, че Пекин иска да поддържа баланс между фокус върху дългосрочните финансови рискове и устойчивостта. Но и осъзнават, че възстановяването може и да изгуби част от импулса си и че трябва да подкрепят растежа през тази година.

Фокусът на тазгодишният конгрес е насочен изцяло към дългосрочните стратегически цели.

Този 5-годишен план всъщност е 15-годишен, защото излага стратегия до 2035. През тази година се цели приемственост и Си Дзинпин иска да промени системата, за да се фокусира по-малко върху голям растеж и повече върху стратегически приоритети и дългосрочни планове.

Вижте къде са слабите места в икономиката – това са потреблението, домакинствата и заетостта.

Това са сфери, които бяха откроени от работния доклад. И те се нуждаят от фискална подкрепа, за да се развиват. И това показва, че понижението на дълга ще е много постепенно и ще зависи от условията.

За Китай няма да бъде трудно да постигне растеж от 6% предвид ниската база на миналата година. Така че целта е консервативна и мисля, че ако могат, биха я надминали.

Но властите са оставили пространство и няма да им се налага да предприемат твърде много, ако се тревожат от финансовите рискове.