Какво да следим от парламентарната сесия в Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg

22:00 | 3 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Целта на двете сесии на конгреса в Пекин тази година е ясна – да институционализира още повече визията на президента Си Дзинпин за по-силен, воден от държавата и разчитащ на себе си Китай.

"14-тият 5-годишен план бе детайлно разписан. Ускоряваме нови посоки на развитие", каза президентът на Китай Си Дзинпин.

Докато подробностите са малко, имаме основни понятия от законодателната сесия, които ни говорят повече.

Цели на растежа и двойна дистрибуция показват фокуса на Пекин в потреблението.

Но големият въпрос е дали ще бъде поставена цел за ръста на БВП за 2021?

Пикът на въглеродните емисии показват повече стъпки към целта за постигане на нетни нулеви емисии.

Използването на 5G и дигиталните3 валути показват желание за разчитане са вътрешните сили на страната в критичноважните технологии.

Успехът в овладяване на пандемията постави Китай в позиция да изпревари по-бързо САЩ като най-голямата икономика в света, което вече се очаква да стане през 2028г. според едно проучване.

Но 2020 показа и много слабости.

Сега Китай трябва да работи с новата администрация във Вашингтон, която не показва признаци за смекчаване на твърдия тон.

Горещите точки като Хонконг остават. Пекин даде знак за големи реформи в и без това ограничената демокрация в града.

Топ официални лица го нарекоха опит да се осигури власт чрез „твърдо контролирани патриоти“.

Инвеститорите искат да видят какво означава това за китайския частен сектор. Спирането в последния момент на търговията на Ant Group и някои антимонополни регулации уплашиха бизнеса и той поиска повече яснота за усилията на Китай да овладее Биг Тех.

На фона на тези проблеми у дома и в чужбина, Си Дзинпин изглежда убеден повече от всякога, че Китай трябва да защити от бъдещето икономиката си.