Авиокомпании, ресторанти, хотели се нуждаят от стимули в САЩ

Джоузеф Стиглиц, професор по икономика в Columbia University

10:37 | 23 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Смисълът от автоматичните стабилизатори е в това, че не можете напълно да предвидите бъдещето.

Надяваме се, че ще има силно възстановяване. Налице са всички основания то да е такова, особено ако спасителният план за възстановяване на Байдън влезе в сила, а аз мисля, че почти всички части от него ще бъдат приети и това ще даде много силна подкрепа за икономиката. Но през последните няколко седмици име някои спорове относно това дали не е прекалено голям.

Един от доводите за автоматичните стабилизатори е, че ако икономиката се възстанови, няма да се вложат толкова много пари в икономиката.

Например една част от плана на Байдън, която е автоматичен стабилизатор е обезщетенията за безработица.

Ако икономиката се възстанови, сумите, които плащаме по тези удължени обезщетения ще намалее значително. Така че сумата няма да е 1,9 трилиона долара, а ще бъде автоматично по-малка, защото разходите автоматично се коригират в съответствие със състоянието на икономиката.

Фундаменталният довод е, че все още има значителна несигурност в икономиката и обичайните парични потоци за много фирми са нарушени.

Като в сектора на услугите, който все още е далеч от нормализация – авиокомпании, ресторанти, хотели.

Тези сектори от икономиката срещат реални проблеми с парите в брой. Там има нужда от ликвидност и подкрепа.

Други части на икономиката, като технологичния сектор се справят много добре.

Начинът, по който трябва да мислим за тези програми е като за програми, които отчитат самата позиция на различни части от икономиката каквато е днес.