Pfizer ще осигури 120 млн дози ваксина за САЩ до края на март

Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer

22:00 | 22 февруари 2021
Обновен: 07:46 | 23 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла обсъди производството на ваксини по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в завода в Мичиган в петък, където Pfizer произвежда своята ваксина за Covid-19.

Г-н Бурла каза, че Pfizer работи за разширяване и подобряване на своите производствени възможности, за да увеличи броя на дозите, които е в състояние да произвежда в световен мащаб до края на 2021 г.

"Като част от това разширяване ние добавяме нови комплекти формулировки, тук в Kaламазу, възможности за производство на липиди както в Каламазу, така и на нашия обект в Гротън, Кънектикът и линии за пълнене на флакони на обекта ни в Макферсън, Канзас.

Освен това сме се ангажирали с договори с американски производители и увеличаваме предлагането на суровини от съществуващите доставчици, както и привличане на нови доставчици.

Подобрихме нашите процеси за удвояване на производството и разгърнахме по-ефективни лабораторни методи за тестване, за да намалим сроковете за пускане.

Всички тези усилия ни позволиха да намалим сроковете на производство от самото начало до готовност на флакона от около 110 дни до средно 60 дни, което е почти 50% подобрение.

Благодарение на всички тези действия, но по-важното благодарение на подкрепата на администрацията на Байдън, през следващите няколко седмици очакваме да увеличим броя на дозите транспортирани от САЩ за САЩ, средно с 5 милиона дози на седмица.

На път сме да предоставим на правителството на САЩ общо 120 милиона дози до края на март и да достигнем пускането на 200 милиона дози до края на месец май.