Lerner Group очаква 5-10% корекция

Ванеса Мартинес, управляващ директор и партньор в The Lerner Group

14:50 | 17 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Корекцията е необходима.

Пазарът е прегрял, но ние се нуждаем именно от една корекция. Ако разгледаме по отделно оживлението на пазарите и икономиката, в световен мащаб икономиката е на дъното. Но няма друг път освен нагоре. Възможността да се обвържат пазарите и икономиката, дори и да има лек коригиращ спад ни кара да сме оптимисти за 2021 по много причини.

Според мен корекцията ще е между 5 и 10%. Смятаме, че ставката по 10 и 30 годишните американски облигации е много по-висока спрямо нивата от преди пандемията. Но ако се замислим за положителната страна, то щом лихвените проценти се увеличават, какво означава това? Доверие, глобално доверие.

Акциите на финансовите институции и на компаниите от здравеопазването като и двете групи са с добра прогноза за едноцифрен ръст. В много сфери на пазара има надценяване и ние се опитваме да се фокусираме над  няколко, като финансите и здравеопазването. Пример за това е Abbvie – те имат 5% доходност по дивидентите, а прогнозата за цена-печалба е 8. Определено трябва да се купува и смятаме, че при корекция ще сте защитени.